Патријарх Иринеј позива власт да не предаје Косово

Патријарх Иринеј апеловао је на државни врх да не изневјери предизборно обећање и да у овом смутном времену ни под каквим условима не преда, изда или прода КиМ, преноси Б92. – Ми, архијереји СПЦ, уверени да представљамо и изражавамо став свих њених верника, сматрамо својом светом дужношћу да вас на то обећање подсетимо и да […]

субота, април 6, 2013 / 21:06

Патријарх Иринеј апеловао је на државни врх да не изневјери предизборно обећање и да у овом смутном времену ни под каквим условима не преда, изда или прода КиМ, преноси Б92.

– Ми, архијереји СПЦ, уверени да представљамо и изражавамо став свих њених верника, сматрамо својом светом дужношћу да вас на то обећање подсетимо и да вас уверимо да очекујемо, као и огромна већина нашег народа, да га одржите. То чинимо управо сада јер смо потпуно свесни трагике тренутка и бремена одговорности на вашим плећима – поручио је он.

Указујући на најважније предизборно и непосредно постизборно обећање вас који сте добили народно повјерење да у бурном и смутном времену водите државни брод Србије било је да ни под каквим условима нећете ни предати, ни издати, ни продати Косово и Метохију, историјску Стару Србију, додао је патријарх.

У апелу упућеном предсједнику Томиславу Николићу, премијеру Ивици Дачићу и првом потпредсједнику Владе Србије Александру Вучићу, патријарх истиче да у овом, за Србију и српство тешком и пресудном – а можда и судбоносном тренутку, Црква упућује апел због краткоће времена, али и, како се наводи, лажи, које се провлаче кроз медије о томе да “Црква ћути о Косову”.

– Обраћамо вам се у име Српске православне цркве очински и братски, са поштовањем и поверењем у вашу православну хришћанску савест и у ваше осећање родољубља и државничке одговорности – наводи се у патријарховој поруци.

Патријарх Иринеј подсјећа да нада, ипак, не умире и да ће “када се разидју тмасти облаци, сијати сунце”.

– Сутра је у нашој Цркви недеља поклоњења Крсту, а ускоро ће празник Васкрсења. Када су пред нама два зла, мање зло је најбоље решење. Верујемо у љубав и помоћ Божју како нама тако и свим људима добре воље – поручио је он.

Београд и Приштина имају рок до уторка, 9. априла, да се изјасне о рјешењима за Косово.Оставите одговор