Пашалић: Попис на чекању

Демограф Стево Пашалић сматра да је попис становништва у БиХ „на чекању“ и да је већ извјесно да до пописа неће доћи прије јесени идуће године. Пашалић је рекао да за науку и за научнике велики проблем представља недостатак података који се добију пописом становништва и додао да се наука све више окреће новим изворима […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 15:13

Демограф Стево Пашалић сматра да је попис становништва у БиХ „на чекању“ и да је већ извјесно да до пописа неће доћи прије јесени идуће године.

Пашалић је рекао да за науку и за научнике велики проблем представља недостатак података који се добију пописом становништва и додао да се наука све више окреће новим изворима података, нарочито када су у питању демографска истраживања.

"У демографским истраживањима користи се такозвани лонгитудинални приступ са великим узорцима, чиме наука у континуитету ствара нове изворе података", рекао је Пашалић, редовни професор на Универзитету Источно Сарајево.

Пашалић је подсјетио да је, на неки начин, у развијеним земљама попис становништва превазиђен, јер примјењена истраживања не могу да чекају податке о попису, који се, углавном, добијају сваке десете године.

"Дакле, иде се ка новим методама са великим узорцима који могу дати реалну слику за неки простор који се истражује. Конкретно, у примјењеним демографским истраживањима бира се велики узорак лонгитудиналног приступа, чиме се стварају извори података за сва друга истраживања", појаснио је Пашалић.

Истичући да то није нимало лак посао, он је рекао да је потребно да се и на овим просторима окреће савременијим приступима у истраживању које свијет користи.

Пашалић је подсјетио да подаци о попису након неколико година постају неактуелни и додао да нови приступ путем великог броја узорака омогућава да се у континуитету добије извор података валидан за научна истраживања, нарочито демографска.

"Међутим, то не значи да је попис становништва неважан. Уколико у БиХ и дође до пописа, добијени подаци биће веома значајни за многобројне сегменте у друштву, тим прије што код нас попис није извршен пуних 20 година", рекао је Пашалић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *