Пашалић: Депопулација се наставља

Новоименовани предсједник Савјета за демографску политику Републике Српске, Стево Пашалић, сматра да се у наредном периоду, до 2021. године, може очекивати наставак депопулације, што ће проузроковати неповољну старосну структуру и недостатак младе популације. “Очекује се да ће емиграциони контигенти бити прилично исцрпљени што ће утицати на стабилнију стопу миграционог салда. Такође, треба очекивати и даље […]

субота, октобар 6, 2012 / 12:49

Новоименовани предсједник Савјета за демографску политику Републике Српске, Стево Пашалић, сматра да се у наредном периоду, до 2021. године, може очекивати наставак депопулације, што ће проузроковати неповољну старосну структуру и недостатак младе популације.

“Очекује се да ће емиграциони контигенти бити прилично исцрпљени што ће утицати на стабилнију стопу миграционог салда. Такође, треба очекивати и даље лошу демографску перспективу брдско – планинских насеља што ће у наредних десетак година утицати на укупно смањење броја становника Републике Српске“, рекао је Пашалић и интервују Срни.

Он наглашава да је тешко са ове дистанце прогнизирати када ће демографски процеси кренути узлазном путањом, јер се ради о сложеном питању које зависи од низа фактора.

“У сваком случају, реално не треба очекивати спектакуларне резултате. Ако бисмо зауставили садашње негативне трендове и сачували постојеће контигенте становништва, био би то огроман напредак у будућем периоду“, оцијенио је Пашалић.

Он је подсјетио да је још 2005.године Народна скупштина усвојила темељни документ “Политика развоја становништва Републике Српске” у коме су дефинисана сва неопходна питања која се тичу мјера за повећање стопе рађања и децидно наведено да су материјална директна давања кључна за повећање стопе рађања, односно за достизање циља такозваног стационираног становништва – изједначеног броја рођених и умрлих. Пашалић објашњава је да су за провођење ових мјера неопхони вријеме и новац.

Он је навео да ће демографски развој Републике Српске ићи у правцу повећања наталитета, смањивања стопе морталитета , рјешавања проблема старења популације, репродуктивног здравља адолесцената, популационе едукације, те лијечења стерилитета.

“Негативан природни прираштај није појава која је изненада захватила само Републику Српску. Још од краја осамдесетих прошлог вијека у БиХ је дошло до осјетнијег пада наталитета, да би данас након тридесетак година достигао негативну стопу, први пута у њеној историји. Разлог томе је такозвана демографска транзиција која је већ завршена у многим развијеним земљама свијета“, појаснио је Пашалић.

Он је додао са је Срспка у завршној фази демографске транзиције, односно свођења високих стопа наталитета и морталитета на ниске стопе.

“БиХ представља историјски емиграциони простор што најдиректније утиче на смањивање стопе рађања. У питању су бројни други фактори као што су друштвено-економски, природни, односно стерилитет, али и психолошки“, појашњава Пашалић.

Стопе наталитета и морталитета у Српској у 2011. години, као и ранијих година, јесу неповољне, а стопа наталитета је ниска и креће се око седам промила на годишњем нивоу, док је стопа морталитета висока и креће се око 9,5 промила.

“То значи да је природна депопулација присутна од 2002. године, као и емиграциона депопулација, односно укупна депопулација или смањивање броја становника“, појаснио је Пашалић.

Он је рекао да ће програм рада Савјета за демографску политику Српске за наредну годину бити проткан пронаталитетном политиком, што је већ дефинисано и програмом рада Министарства породице, омладине и спорта.0 КОМЕНТАРА

  1. Господин Пашалић осим што је засјео на чело поменутог савјета сједи и у главном одбору владајуће странке.Па шта је он и његова странка учинио да се смање ове погубне тенденције.
    Ако он и они и даље остану власт,нас ће у потпуности нестати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *