dysko

Пароле у служби глупости и штете

Прошла је и седамнаеста година сребреничке трагедије, коју је међународни суд класификовао као локални геноцид. Лелек Сребреничана и даље се чује по цијелом свијету, док лелек околних српских села, Скелана и Братунца, нико неће да чује и прихвати. Остаје попут мука, негдје дубоко у нама. Наука и историјска дистанца, овом трагичном догађају даће свој суд […]

среда, 18 јула, 2012 / 12:16

Прошла је и седамнаеста година сребреничке трагедије, коју је међународни суд класификовао као локални геноцид.

Лелек Сребреничана и даље се чује по цијелом свијету, док лелек околних српских села, Скелана и Братунца, нико неће да чује и прихвати. Остаје попут мука, негдје дубоко у нама.

Наука и историјска дистанца, овом трагичном догађају даће свој суд кад се охладе националне тензије на Балкану и зацијеле ране међусобних мржњи и обрачуна.

Ових дана, уочи 11.07. поново сам се срео са најружнијим и најглупљим графитом који је, по мом личном увјерењу, нама Србима, посебно у Републици Српској, подметнут попут кукавичијег јајета. Ради се о тој грозној пароли: „Нож, жица, Сребреница“, на коју су глупо и неопрезно насјеле навијачке групе, понеки кафански пијани српски патриоти и нешто утученог чемера и јада, отупјелог тешким животом у сијенци полусвијета и примитиваца, а притиснутог преживјелим личним патњама и ратним страдањем, или чак бијесом због непроцесуирања злочина почињених над српским народом.

Зато имам потребу да се јавно дистанцирам од тог, најгорег од најгорих слогана – „Нож, жица, Сребреница“ – и на то позовем сваког Србина на планети Земљи. Одбацимо то и прозримо намјеру да нас преко таквих глупости сликају као примитивне и неотесане Балканце, оптерећене мржњом и нетрпељивошћу. Можда и због тога многи неће да виде размјере наших жртава нити схвате да не може народ, који је доживио стотину пута веће страдање, бити окарактерисан као геноцидан због сребреничке трагедије. Уосталом, требало би свима објаснити колико стотина Сребреница може да стане у један Јасеновац.

Због тога ми је мука од кретенских парола које служе само томе да нас наставе сатанизовати и оптуживати.

Ако већ има потребе за ножем или жицом, помињањем или употребом, користимо их само као кулинарска помагала у спремању хране. На примјер, након припреме за славе и наведеног кулинарског кориштења ножа, жицом се повежу шпињетак и ногице на традиционалном "клемпи" (прасићу) и ето новог и бољег слогана „НОЖ, ЖИЦА, ПЕЧЕНИЦА“, који осликава весеље, слави традицију и не изазива мржњу и екстремне одговоре другог народа..

Сребреницу оставимо историчарима, научницима и суду времена, који једини има шансе да парира пресуди за геноцид међународног суда. Покажимо пијетет и поштовање према туђим жртвама, а појачајмо активности у проналажењу и процесуирању злочинаца који су починили неспорна звјерства над српским народом. Насједањем на глупе и шовинистичке пароле само пружамо алиби федералној србофобији и отежавамо посао у процесуирању злочина почињених над нашим народом.

Дакле, упамет се Срби и једино "нож, жица, печеница" могу да буду заједно у претпостављеном слогану.

Размислите о томе.0 КОМЕНТАРА

 1. Никад ми неће бити јасно како неко воли крмка на ражњу… Аааај…… У мом крају се припрема јагњетина.

  Они организују некакве маршеве мира, а код нас нико да се сјети да организује марш мира до Јасеновца, са транспарентом на челу колоне нпр – марш у част 700 000 Срба убијених у усташком логору Јасеновац….
  То би морала пренијети бар једна свјетска агенција… Ако ништа пренијеће јевреји.

 2. Видим почеле су већ ове страначке глупарије…

  nika и Cojece-znam што се лијепо не представите из које сте партије? Ја нити сам члан, нити ме СДС занима. Али што ви не кажете да ћете гласати за Гаврановића улизицу или Чавића издајника највећег? Овај први паре краде од нас, овај други сад добија паре од Енглеза и Амера да би опет правио неке извјештаје о Сребреници и завијао нас у црно.

  Не заборавите да је Чавић укинуо Војску Републике Српске!

  Не знам како га није срамота да се уопште кандидује, био је већ предсједник, не зна ништа друго да ради осим да политичи напразно.

  mitar i orhan
  Можда је могао и Стевандић као Вукановић да се размаше, али мени се нешто баш свиђа што је за нас који пратимо Фронтал поново написао обичну колумну, као да и није у трци за градоначелника.

  Ја волим Фронтал и сваки дан кликнем, па пратим ко пише и шта пише. Он је једини који има неку озбиљну власт и значи нешто у политици, који смије да напише и одговори читаоцима послије.

 3. Некидан сједим са пријатељем, запричали се око политике (кад нестане тема, онда се политика сама наметне), октобарски избори, за кога гласати? Објашњавам ја њему како је важно само да изађе и гласа за било кога, само да се смањи могућност побједе секте звана еСеНеСДе…

  И тако му рекох да ћу гласати за Дражена и Стевандића… Каже он мени ја ћу гласати за СДС и за Чавића, само зато што је Чава „бањалучка раја“, доста ми је избјеглица да одлучују о мојој судбини.

  Насмијем се и кажем му:“Имаш право, тако и треба.“…

  Јебо ти нас, Србе, нисмо ми заслужили ову Републику Српску, нас треба јебати у мозак, и без кондома.

 4. Др Стевандић је писао овде и раније, на различите теме, тако да не видим зашто би требао да престане са тим или да се посвети представљању програма, причи о изборима… сада када је постао кандидат за градоначелника. О изборима, програму и сл. биће, претпостављам, говора касније.

  Што се тиче теме… мислим да смо превише оптерећени тиме шта други мисле о нама. Када почнемо да поштујемо себе, своје жртве… онда ће и други (они који са нама живе, али и странци) да нас поштују, страдања нашег народа и сл. Какав нам је споменик у Кравицама такав је и наш однос према нашим жртвама. Зашто од других очекујемо оно што ни сами не осјећамо?

  Као што треба да постоји или већ постоји у неким срединама обавеза посјећивања средњошколаца и основаца Доњој Градини, тако треба да постане обавеза и посјећивање стратишта из овог рата.

 5. Tekst je veoma dobar i pametan. To što ostrašćeni stranački aktivisti imaju potrebu da stigmatizuju autora jer je kandidat za gradonačelnika Banjaluke, njima je na čast.
  Ono što piše je potrebno slijediti i glorifikovati kao pametnu nacionalnu politiku.
  Nisu sve izbori i politički marketing, mada je za očekivati od doktora da iznese svoje planove i da komunicira sa čitaocima kao do sada.

 6. Cojece-znam, 18.07.2012. 14:31:55 [4489

  Није изабран гласовима бирача, већ је на компензацију прошао. Срамота.

  Био је 5. по броју гласова у изборној јединици , а изабран је 1 директно.

  Док народ вапи за промјенама, он разнија опозицију.

 7. @Prva linija

  Ne pripadam ni jednoj stranci, glasam za opoziciju!
  Nemam nista protiv Stevandica ali ti govorim cinjenicno stanje, da nema sanse, pa SDS nema ni jedno poslanicko mjesto u BL, stim da su ga podrzali penzioneri-ahhahahaha.

  Na kraju se sve svodi na pobjednika, i naravno one koje gube, a ovo je cisti inzinjering da se opozicija podjeli i da zna se ko uzme!

  Pozz

 8. Kako los pokusaj da se skrene paznja na potpuno imaginarnu licnost naredne kampanje. Ako pokusamo da zanemarimo ono sto pise u clanku,jer je clanak potpuno nevazan, ostaje Nenad koji pod svaku cjenu hoce da upeca koji glasic nerazmnog i politicki neposmenog glasaca. Ovim nastupom (da ovo ne nazovem ozbiljnim tekstom) Stevandic samo jos jednom pokazuje da je zalutao. Ali nije to njemu prvi put , lutao je on i ranije. Pa je tako nicim izazvan zalutao u trku za gradonacelnika,sada luta trazeci mediski prostor…ali dzaba! Ako shvatimo da je on u kampanji samo da bi odvukao par stotina glasova (jer vise ne moze) od opozicionog kandidata i da nema kredibilitet ni u svojoj profesiji kao ni u politici , postavio bih samo pitanje : „Ko jos normalan moze da glasa za Stevandica , jer ko god da ga zna , nece mu dati glas?“

  Da ne bude zabune , neko gore rece da je Nenad i ranije pisao, ali ja ovdje vidim direktan nastup ka posebnoj ciljnog grupi…te stoga je ovo za mene politicki marketing,nadasve neuspjesan !

 9. Kako los pokusaj da se skrene paznja na potpuno imaginarnu licnost naredne kampanje. Ako pokusamo da zanemarimo ono sto pise u clanku,jer je clanak potpuno nevazan, ostaje Nenad koji pod svaku cjenu hoce da upeca koji glasic nerazmnog i politicki neposmenog glasaca. Ovim nastupom (da ovo ne nazovem ozbiljnim tekstom) Stevandic samo jos jednom pokazuje da je zalutao. Ali nije to njemu prvi put , lutao je on i ranije. Pa je tako nicim izazvan zalutao u trku za gradonacelnika,sada luta trazeci mediski prostor…ali dzaba! Ako shvatimo da je on u kampanji samo da bi odvukao par stotina glasova (jer vise ne moze) od opozicionog kandidata i da nema kredibilitet ni u svojoj profesiji kao ni u politici , postavio bih samo pitanje : „Ko jos normalan moze da glasa za Stevandica , jer ko god da ga zna , nece mu dati glas?“

  Da ne bude zabune , neko gore rece da je Nenad i ranije pisao, ali ja ovdje vidim direktan nastup ka posebnoj ciljnog grupi…te stoga je ovo za mene politicki marketing,nadasve neuspjesan !

 10. Neko ko je kao sds tokom rata a i poslije, na svakoj proslavi pjevao; Ubit ćemo, zaklaćemo, ko sa nama neće….. ne može da se opere od slogana Nož-žica-Srebrenica. Taj slogan su među prvima počeli da koriste navijači Slavije a jedan od njihovih vođa je Darko Babalj Stevandićev šef. Tako da je ovo ponovo doktorovo licemjerje.

  Stevandiću bi najbolje bilo kad bi CIK imao kompenzacionu listu za gradonačelnika, jer su on i Pandurevićka navikli tako da uđu u Parlament i predstavljaju lažno narod.
  p.s. Mi Vas nismo birali!!!

 11. Koliko sam razumio autora poruka njegovog teksta je „Ljubav preko zice“ – vidi A.Mezek!
  Inace kada vec pominje Srebrenicu trebao je naglasiti da odredjena grupacija ljudi ima jasno definisan cilj i i organizaciju da taj cilj ostvari.Dosadasnji rezultati im idu u prilog.

  Ili mu je mozda jednostavnije da nesto kaze o projektima koje je radila Niskogradnja u Srebrenici prije neku godinu.

 12. Jedan od Stevandićevih stranačkih prijatelja,BOJO GAŠANOVIĆ, je imao parolu „odreknimo se paušala“ u korist zdravlja.
  Kao i sve do sad što je radio taj kriminalac ponovio je ko je i šta je on.
  Kriminalac i ništa drugo!
  Zamislite načelnika opštine koji je 25.000 km skupljenih za operaciju bubrega STRPAO SEBI U DŽEPOVE.

  http://www.glassrpske.com/drustvo/panorama/Novac-za-operaciju-zavrsio-kod-nacelnika/86657.html

  Dno dna.
  Kao što je ukrao 150.000 km koje je dobio za azil za pse, napravio 2 barake koje brat-bratu vrijede 5-6000 km a ostale pare ponovo,STRPAO SEBI U DŽEPOVE.

  Gdje je policija,sudstvo…?

 13. Tekst je korektan.
  vidi se da ga je pisao jasno definisan predstavnik svoje nacije, obrazovan, humanista i častan. Čovjek. Kao ljekar ovim tekstom jasno poziva na prestanak zlupetrebe jezika odnosno štetno parolaštvo, kao dio govora mržnje.
  Rat je prošao našim prostorima, na svim zavađenim i zaraćenim stranama su ostale rane. Nije lako rangirati rane. To ni klinike poput klinike Mejo nisu u stanju uraditi. Svakakko na svim stranama su ostali i oni koji svoje nesposobnosti kriju iza lažnog patriotizma te veličaju žrtve i rane. Takav princip donosi štetu svima. Ovaj tekst treba pažljivo pročitati…dr Stevandić je ovo napisao kao pravi ljekar…hipokritov sljedbenik. Ovaj članak dođe kao blagi melem na ljute rane i poziv da prestanemo sa ružnom retorikom. U svom rodu dr Stevandić poziva da se prestane sa ružnom retorikom. Ako je to loše!?
  Svima bi nam bilo bolje,na svim stranama da se prestane sa govorom ržnje, osim profesionalnim retoričarima koji idu od stratišta do groblja i profesionalno uveličavaju rane i bolove i brojeve stradalih. Jačaju međunacionalne razlike, sukobljenih strana u minulom ratu. Pri tome previđaju da oni sami nisu nisu poginuli!