Парламент БиХ: 7000 КМ за пола сата блејања

Посланици Представничког дома Парламента БиХ примиће почетком фебруара јануарску плату од 3.500 КМ, иако су протекла два мjесеца радили само пола сата. Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ почетком фебруара примиће и јануарску плату у просjечном износу од око 3.500 марака. Парламентарци су протекла два мjесеца, кад се све сабере, на својим радним мjестима […]

петак, јануар 28, 2011 / 11:53

Посланици Представничког дома Парламента БиХ примиће почетком фебруара јануарску плату од 3.500 КМ, иако су протекла два мjесеца радили само пола сата.

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ почетком фебруара примиће и јануарску плату у просjечном износу од око 3.500 марака. Парламентарци су протекла два мjесеца, кад се све сабере, на својим радним мjестима у парламентарним клупама провели једва пола часа!

То ће посланицима новоизабраног сазива овог дома бити већ друга плата, с обзиром на то да су децембарску примили прије двадесетак дана. За плате у та два мјесеца из буџета заједничких институција биће издвојено скоро 300.000 марака. Бахатост без преседана.

Парламентарци у децембру нису одржали ниједно засједање, а све што су урадили само је један јалов и веома кратак покушај да наставе конститутивну сједницу која је почела 30. новембра. То се, међутим, није догодило јер није било кворума, па су посланици тај дан углавном провели испијајући кафе у скупштинском ресторану, или на консултацијама у клубовима.

Саговорник нашег листа из највишег законодавног тијела БиХ каже да већина посланика уопште не долази у зграду Парламента, иако имају обавезу да се на радном месту појаве и у данима када нема сједница. Он тврди да су посланици углавном навраћали једном или два пута у протекла два мјесеца и то због техничких ствари, попут предаје разних папира који су им, опет, потребни за регулисање висине дохотка који ће примати.

– Питање је шта би они уопште и могли да раде осим да сједе и буље у празно у згради Парламента. Још није формирана ниједна комисија и не постоји дневни ред наредне сједнице. Због тога су ријетки они који повремено наврате у парламент. С друге стране, посланици немају проблем са чињеницом што им је банковни рачун увећан за неколико хиљада марака почетком овог мјесеца и да ће се то исто догодити и у фебруару – каже наш извор.

Члан Скупштине Борачке организације РС Михајло Парађина сматра да су огромне плате које имају посланици иако два мјесеца ништа не раде скандалозан, неморалан и непримјерен чин.

Те посланике је изабрао народ, а они су се, просто речено, однародили. Док они добијају по пет-шест хиљада марака мјесечно, борци који су стварали ову републику једва састављају крај са крајем. То никог не занима. Тако ће стално бити, све док се не направе системске промјене и прерасподјела новца, како би се бар мало ублажиле разлике између оних који иду у политику као у бизнис и оних који су на рубу егзистенције. Плате посланика се морају смањити – каже Парађина за Пресс РС.

Подсјетимо, конститутивна сједница Представничког дома почела је 30. новембра, али је прекинута јер није било сагласности око избора скупштинског руководства. Сједница је требало да буде настављена 22. децембра и тада су готово сви посланици дошли у Сарајево, али с обзиром на то да сви нису ушли у салу, заседање је поново прекинуто због недостатка кворума. У осталим данима протекла два мјесеца није забиљежена никаква парламентарна активност, осим што су се 17. јануара окупили представници партија како би договорили термин наставка конститутивне сједнице. То се, међутим, није догодило и нико не зна када ће се поново окупити, нити када ће сједница заиста бити настављена.

Прес РС/ФронталОставите одговор