Парк природе уз Уну, против нуклеарног отпада

Република Српска прогласиће подручје парка природе на територији четири општине, у нади да ће додјела таквог статуса бити снажан аргумент против изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори.

понедељак, 29 јануара, 2018 / 23:05

Хрватска је недавно одбила приједлог Словеније о изградњи заједничког одлагалишта, те се шпекулише да је сада готово извјесно ће овај проблем хрватска страна сама рјешавати на споменутој локацији у општини Двор на Уни, уз само границу са РС, односно БиХ. Уколико Хрватска заиста настави инсистирати да на тај начин ријеши спорно питање, из Владе РС најављују и могућност покретање арбитражног процеса и спора пред међународним судовима.

Према оцјени надлежних републичких, али и државних органа, цијели процес који Хрватска води у вези са изградњом опасног одлагалишта је потпуно нетранспарентан, а сви њихови упити остају без одговора.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС не одустаје од борбе да сачува овај простор, те је у посљедње три године предузето низ активности. Посљедње су заштита овог подручја која је планирана измјенама и допунама Просторног плана РС до 2025. године.

"Због идентификованих природних вриједности, али и због проблема изградње одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног отпада на Трговској гори, ми смо покренули поступак проглашења парка природе на подручјима општина Нови Град, Крупа на Уни, Козарска Дубица и Костајница", потврдили су нам у ресорном министарству.

Они подвлаче да од власти у Хрватској немају никаквих званичних одговора на упите и иницијативе које долазе из Републике Српске и БиХ.

"Сва наша сазнања су добијена посредним путем, из медија и редовним праћењем портала хрватских институција. Овакав став Хрватске није у складу са добросусједским односима, али ни са обавезама које су преузели на састанку одржаном у мају 2016, када је речено да ћемо бити о свему обавјештавани", оцијенили су за Мондо у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Из Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ (ДРАРНС) потврђују да са хрватске стране наилазе на "зид шутње".

"Ништа нисмо добили из Хрватске преко Министарства спољних послова БиХ нити директно од било које институције Хрватске. Досадашњи процес сматрамо веома нетранспаретним. Веома смо забринути, јер као државно регулаторно тијело, нисмо укључивани у досадашње активности од стране Хрватске, а како то захтијевају међународне конвенције", казао је за Мондо директор ДРАРНС-а Маринко Зељко.1 КОМЕНТАР

  1. Добро је, хвала и на томе, добили сте добар приједлог, усвојите га и прогласите ову територију Парком природе, од вас довољно, обзиром да вас Хрватска уопште не констатује годинама по питању одлагања радиактивног отпада на граници.

    Добро је ово са парком природе и да није Тговске Горе и проблема са отпадом.

    Не може се Сребренка ништа ријешити по том питању док немаш утицај на зелене у Бриселу, знате ви то у влади сви добро.

    Е између осталог и због тога од идуће године ми преузимамо министарство, видјећете онда како се понаша Хрватска кад их из Брисела напарадају наши партнери, зелени ЕУ?

Оставите одговор