Париз: ухапшене због ношења бурке

ПАРИЗ- Двије жене ухапшене су у данас Француској на протесту против забране ношења вела који покрива лице, јавља Би-Би-Си. Десетак људи протествовало је у Паризу испред катедрале Нотр Дам , због закона који је данас ступио на снагу, а којим је предвиђена забрана покривања лица. Предвиђена казна за ношење бурки или никаба је од 150 […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 19:43

ПАРИЗ- Двије жене ухапшене су у данас Француској на протесту против забране ношења вела који покрива лице, јавља Би-Би-Си.

Десетак људи протествовало је у Паризу испред катедрале Нотр Дам , због закона који је данас ступио на снагу, а којим је предвиђена забрана покривања лица.

Предвиђена казна за ношење бурки или никаба је од 150 евра.

Француска полиција је саопштила да двије ухапшене жене нису приведене због покривања лица , већ због тога што протест није био пријављен и одобрен од стране полиције.

Француска је прва европска земља која је увела закон о забрани ношења бурке.

Особе за које се утврди да су присиљавале жене да носе мараму преко лица суочиће се са много већом новчаном, па чак и затворском казном до двије године.

Према новом закону, полиција може зауставити и новчано казнити сваку жену, Францускињу или странкињу, која се на јавном мјесту појави са велом преко лица, односно бурком или никабом.

Казна није велика, али у симболичном смислу то је велика промјена.

Полиција не смије на силу да скида мараму са лица жене, нити да то тражи, већ ће је испратити у полицијску станицу гдје ће од ње затражити да скине шал ради идентификације.

Француска влада каже да шал који покрива лице поткопава основне стандарде живота у сложеном друштву и такође ставља особе које то носе у инфериоран положај који није сагласан са француским приниципима једнакости.

Нови закон разбјеснио је неке муслимане и либерале.