Парастоси: Помен убијеним српским цивилима у Дервенти

У дервентском насељу Чардак, код Споменика српским јунацима, данас ће бити служен парастос за 36 српских цивила из овог насеља, које су на Васкрс 1992. године звјерски убили припадници Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских јединица које су формирали припадници СДА и ХДЗ из Дервенте. Парастос, које ће почети у 12.00 часова, служиће Његово преосвештенство владика […]

недеља, 1 маја, 2011 / 09:30

У дервентском насељу Чардак, код Споменика српским јунацима, данас ће бити служен парастос за 36 српских цивила из овог насеља, које су на Васкрс 1992. године звјерски убили припадници Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских јединица које су формирали припадници СДА и ХДЗ из Дервенте.

Парастос, које ће почети у 12.00 часова, служиће Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије.

Предсједник Удружења ратних заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић рекао је Срни да је за Србе из Чардака Васкрс 1992. године био "црн", јер су тог дана у поподневним часовима ово насеље опколиле три бригаде регуларане војске Хрватске.

"За само један час дивљања убијено је 36 српских цивила, а остало становништво одведено је у логоре гдје је били изложени разним методима мучења и малтретирања. Међу заробљенима налазио се велики број дјеце, жена и стараца, а неки од њих су и преминули у логорима од посљедица батињања и мучења", нагласио је Кнежевић.

Наводећи да су људи убијани на кућним праговима само зато што су Срби, он је нагласио да су побијене цијеле породице Живковић, Лазаревић и Зорић, док су куће запаљене.

"Србима је остављена порука ‘Чардак је мртав"’, истакао је Кнежевић, додавши да за овај злочин над српским цивила још нико није одговарао.

Недавно хапшење Азре Башић у САД, која је у логору у бившем Дому ЈНА у Дервенти на очиглед осталих логораша заклала Благоја Ђураша, Србина из насеља Чардак, каже Кнежевић, даје наду да би овај злочин могао бити процесуиран.

Истовремено, данас ће на Тргу ослобођења у Дервенту бити одржана манифестација фолклора хрватских друштава, коју организује овдашња Католичка црква.

Због недавних непримјерених изјава дервентског католичког жупника на рачун дервентских Срба, одржана је сједница општинског Форума за безбједност са које је од Полицијске станице затражено да спријечи евентуалне покушаја стварања екцесних ситуација.

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је Срни да су сви свјесни да би непримјерене изјаве католичког жупника могле бити повод за инциденте, али је поручио да нико нема право да квари добре међунационалне односе људи у Дервенти.