Парастос у Пребиловцима

МОСТАР – У мјесту Пребиловци, општина Чапљина, данас је служен парастос за више од 4 000 Срба из долине Неретве које су усташе убиле у љето 1941. године и бациле у око 20 крашких јама и ријеку Неретву. Свету литургију и парастос на крипту и рушевини храма Сабора српских светитеља и пребиловачких мученика у Пребиловцима […]

субота, август 8, 2009 / 11:36

МОСТАР – У мјесту Пребиловци, општина Чапљина, данас је служен парастос за више од 4 000 Срба из долине Неретве које су усташе убиле у љето 1941. године и бациле у око 20 крашких јама и ријеку Неретву.

Свету литургију и парастос на крипту и рушевини храма Сабора српских светитеља и пребиловачких мученика у Пребиловцима служили су игуман манастира Житомислићи Данило Павловић, мостарски парох Данило Боро и метковићки парох Борис Чоловић.

Члан Српског националног друштва "Пребиловци" Миленко Јахура рекао је да није потребно много истраживати ко је починио овај злочин, јер је и сам /хрватски генерал Јанко/ Бобетко објавио мемоаре о овом злодјелу.

"Хрватска се потписала на злочине у Пребиловцима преко Јанка Бобетка и за то неко мора одговарати. Удружење ‘Пребиловци’ поднијело је кривичну пријаву против рушилаца костурнице и спаљивања српских села и цркава у долини Неретве, али тужилаштва БиХ и Србије нису ништа урадили у вези са тим", рекао је Јахура.

Он је додао да је Удружење упутило писмо и Министарству иностраних послова Србије, у коме је предложено да у тужбу против Хрватске обавезно буду унесени и догађаји из долине Неретве 1992. године.

Јахура је нагласио да је данашњи дан велики за многе људе, првенствено за њих око 500 који су били на данашњем парастосу.

"Велика је жеља људи да се врате у Пребиловце, али и у остала села око Чапљине. Међутим, на овакав начин неће се обновити ништа. Све у селу је само рушевина – куће, костурница, црква, кости, скинут је путоказ и табла да ту уопште постоје Пребиловци", рекао је Јахура.

Метковићки парох Борис Чоловић изјавио је да је простор око крипте рашчишћен и ископан, те да су завршени радови на истраживању и скупљању костију.

"Ове године пренијели смо у Дом културе кости које су нађене и ту ће почивати док не направимо гробницу. Постоји иницијатива за обнову, а у сарадњи са Српским националним друштвом ‘Пребиловци’ направили смо идејни пројекат за обнову и, ако Бог да, почећемо ускоро да прикупљамо средства. Надамо се да ће до идуће године бити завршена барем та прва фаза радова, односно гробница у коју ће бити положене кости", рекао је парох Чоловић.

Међу 4 000 страдалих Срба у долини Неретве је и 500 жена, дјевојака и дјеце, који су 6. августа 1941. године живи бачени у Шурманачку јаму, код, данас познатог, католичког светилишта Међугорја.

Само у Пребиловцима је у љето 1941. године, за неколико дана мучки убијено 850 углавном жена, дјеца и стараца.

Кости жртава из 13 јама и три велика стратишта сахрањена су 1991. године у Спомен-цркви у Пребиловцима, али су их хрватске снаге под командом генерала Јанка Бобетка јуна 1992. године оскрнавиле и уништиле експлозивом, тако да је остало свега пет одсто дјелића од положених костију.

За овај злочин до данас нико није одговарао.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *