Паралелно с овом на хартији, Руси разматрају увођење "дигиталне рубље за дигитални новчаник"

Банка Русије планира да изда дигиталне рубље у формату јединственог кода који ће се чувати у електронском новчанику. Банка Русије истражује да ли постоји потреба за издавањем дигиталних рубаља које ће се користити за плаћање заједно са готовинским рубљама, јавља Спутњик.

недеља, 18 октобра, 2020 / 13:49

Централна банка Русије, тренутно, проучава ово питање са економског и техничког становишта. Наводи се да дигитална рубља неће постати криптовалута, већ ће бити еквивалентни облик националне валуте.

Банка Русије планира да изда дигиталне рубље у формату јединственог кода који ће се чувати у електронском новчанику. У документу се наглашава да би нови формат валуте требало да буде пројектован тако да обезбеди сигурне, брзе и удобне трансакције новца у било ком делу Русије.
Трансфер дигиталног новца ће се вршити у облику премештања дигиталног кода из једног новчаника у други, наводи се у извештају Банке Русије.

Према мишљењу представника Банке Русије, дигитална валута ће помоћи у обезбеђивању финансијске доступности, у смањењу финансијских трошкова и отвориће могућности за развој финансијских услуга.

Банка Русије очекује да ће повратне информације о извештају добити до краја 2020. године, пише Спутњик.