Паралеле се саме намећу: Патријарх Порфирије снимљен без пратње, пјешке се враћао са службе

Патријарх Порфирије прешао је на Велики петак раздаљину од девет километара пјешачећи и то без пратње и помпе. Иначе, на посао у патријаршију патријарх долази без службеног аутомобила.

петак, 30 априла, 2021 / 17:08

И то није јединствен случај јер поглавар СПЦ на посао у Патријаршију свакога дана долази без службеног возила, а за то је шира јавност сазнала јер је неко враћајући се с посла забиљежио овај призор.

Фотографија, која је објављена на друштвеним мрежама, а на којој се види како патријарх Порфирије пјешачи Мостарском петљом, за многе је била изненађење, али не и за оне који га познају.

– То није ништа ново већ његова пракса коју је стекао у Загребу и коју практикује и у Београду када год може – каже извор близак Његовој светости.

Поглавар СПЦ, наиме, у петак се упутио из патријаршијске резиденције на Дедињу у Саборну цркву на изношење плаштанице. Тако је раздаљину од девет километара, умјесто да је пређе аутомобилом, препјешачио.

– На посао у патријаршију долази без службеног аутомобила, али је сада забиљежено и фотографијом па је и јавност упозната – сазнаје се из патријаршије.

Многе је можда и више изненадила чињеница да је ишао сам и без обезбјеђења, али за њега самог је изненађење што је та ситуација добила толики публицитет, наводе у патријаршији.

О читавој ситуацији почело је да се прича након што је Владимир Ђурђевић забиљежио фотографију на Мостарској петљи коју је потом подијелио на свом Фејсбуку уз ријечи да је направио као "доказ да ни у кога не треба упирати прстом, а при том не видјети себе”.

Корисници су потом почели масовно да дијеле Владимирову објаву и да коментаришу на друштвеним мрежама наводећи како их је подсјетила на патријарха Павла.

– Враћам се са посла, идем кући у Ваљево, током празника. Прелазим Мостарску петљу, идем ка Прокопу, а тек што сам закорачио видим неко свештено лице у мантији. Нека "црна тачка” иде у сусрет мени. Нигдје никога нема. И негдје на пола тог "моста” видим да је у питању Његова светост патријарх српски Порфирије – описао је сусрет Владимир.

Извор: Курир