Парада у успјешно парадира Берлином

Филм "Парада" Срђана Драгојевића освојио је двије награде у Берлину. Прво, награду жирија квир публике (геј популација), која се уручује у оквиру церемоније доделе „Тедија“ – неофицијелних награда за најбољи геј филм на фестивалу (побиједио је, иначе,филм „Остави упаљено свјетло“). Данас током дана објелодањено је и да је награда публике програма Панорама додијељена равноправно документарном […]

субота, 18 фебруара, 2012 / 21:38

Филм "Парада" Срђана Драгојевића освојио је двије награде у Берлину.

Прво, награду жирија квир публике (геј популација), која се уручује у оквиру церемоније доделе „Тедија“ – неофицијелних награда за најбољи геј филм на фестивалу (побиједио је, иначе,филм „Остави упаљено свјетло“).

Данас током дана објелодањено је и да је награда публике програма Панорама додијељена равноправно документарном филму „Марина Абрамовић –Умјетник је присутан“ Метјуа Акерса и „Паради“ Драгојевића. Ова два филма оставила су далеко за собом своје главне конкуренте, чак и финску комедију „Челично небо“ о инвазији нациста с Мјесеца, који је проглашен за овогодишњи берлински хит.

Драгојевићева „Парада“ је изврсно била прихваћена од стране публике коју нису чинили само људи југословенског поријекла.

Критика у „Скрин интернешенелу“ је и више него одлична, али је зато Џеј Вајзберг из најутицајнијег свјетског филмског часописа „Верајети“ био изузетно оштар,написавши, између осталог, и сљедеће:

„’Парада’се најављује као генијална сатира, али је Драгојевићев филм досадан, заморна карикатура која је увредљива. Ако је овај филм помогао у томе да се смањи југохомофобија онда може бити користан, али ова комедија боље да је остала код куће“.