Пара вриједна иницијатива: Купите дрво са Фрушке горе, да га не посијеку!

Из Покрета ОФШГ (Покрет Одбранимо шуме Фрушке горе) кажу: Драги људи купите за себе, своју породицу и своје потомке дрво/дрвеће у шумама Националног парка Фрушка гора!

понедељак, јул 29, 2019 / 02:04

Фронтал.РС, као природољубан медиј, са задовољством преноси саопштење Покрета ОФШГ, уз једну тужну напомену, да овај и други покрети (без обзира што су из Србије) непогрешиво избјегавају да пишу српским писмом. Оно је, а ми то најбоље свједочимо својим постојањем, угроженије и од шума које се немилице сијеку.

273 КМ за дрво (По курсу Народне банке Србије)

Шуме нам нестају под налетом дрвосеча које ангажује ЈП Национални парк Фрушка гора! Њихова прича је баш тужна, јер сечом шуме они намирују плате својих запослених. Али не само оне што иду преко ТР у банкама, већ и оне чувене шумарске трансакције на пању, поред пања и около пања!

И шта сад? Јесте, жао нам је стварно њихове тужне судбине, али ко им је крив кад не знају да пишу пројекте за ЕУ фондове који су пуни пара за заштиту природе и животну средину и остале еколошке заврзламе …Ем што не знају да пишу пројекте, они чак не знају ни која је вредност једног дрвета, која је његова улога у апсорбовању угљендиоксида, у стварању кисеоника, у очувању биодиверзитета!

Е ЗАТО МИ ПОКРЕЋЕМО АКЦИЈУ ОТКУПА НАШЕ ШУМЕ ОД ЊИХ ДА НЕ БИ ОНИ МОРАЛИ ВИШЕ ДА СЕКУ!

Сходно својим платежним могућностима нека свако откупи по једно дрво или више дрвећа, за себе, своју породицу, своје потомке.

У понуди је храст, буква, граб, липа! Ево цена стабала по врсти дрвета за просечни пречник од око 40цм од којег се добије просечно 3м³ огревног:

Тврдо – Храст, Буква, Граб, цена м³ огревног је 5.500.дин

Дакле живо дрво храста, буква, граб је 16.500 дин!

Меко – Липа, цена м³ огревног је 3.600 дин.

Дакле једно живо дрво липе је 10.800 дин

Правимо спискове са пријавама, а потом идемо у шуму да обележимо наше власништво по именце!

И само нек пробају да посеку после наше власништво!
‼️Бићете обавештени о току ове акције. А трајање акције није ограничено! Док све не откупимо! За нашу будућност!

ПС: има попуста за више од десет стабала

Драгана Арсић, лидер (предсједник или вођа, ваљда) покрета ОШФГ3 КОМЕНТАРА

 1. Ja bih prva kupila. Međutim , sastavljač te ponude nas je prvo nagrdio što ne pišemo ćirilicom, a zatim on sam non stop u tekstu meša ijekavski i ekavski. Najpre da razume da je ovo višenacionalna sredina i da piše kako je ko naučio. Pogotovo na fejsu koji ipak samo društvena mreža a ne državni šalter.

 2. У сваком случају пажње вриједан потез, наравно, у пракси неостварив.

  Јесте шума народна, али…………………………………..

  Што се тиче тебе Оливера, без увреде, указивање на ћирилицу јесте морална обавеза сваког Србина- државаљанина Србије и Реублике Српске, док је њена употреба по Уставу обавезна код свих државних институција, фирми, Удрућжења грађана………

  Значи, кад неко Удружење грађана из Србије не користи у званичним документима, јавној коресподенцији, или саопштењима ћирилицу, крши Устав.

  Ниси ваљда ти против тога да се коначно почнемо понашати у складу са позитивним правним нормама?

 3. Koja bolest savremenog čovjeka, kao oni što se igraju sa zecom i postavljaju slike i onda jedan dan prijetnja kako će oderati zeca i ispeći u rerni ako mu ne sakupe 300€ da otkupe zekin život.
  Samo režite!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *