Папина божићна порука

Папа Бенедикт XVI се данас у божићној поруци заложио за обнову мира на Блиском истоку и позвао католике у Ираку и у Кини да се одупру прогону. У традиционалној поруци "Урби ет орби" (Граду и свијету) папа је истакао да је божићна порука мира и наде увијек нова, изненађујућа и смјела и да треба да […]

субота, децембар 25, 2010 / 18:00

Папа Бенедикт XVI се данас у божићној поруци заложио за обнову мира на Блиском истоку и позвао католике у Ираку и у Кини да се одупру прогону.

У традиционалној поруци "Урби ет орби" (Граду и свијету) папа је истакао да је божићна порука мира и наде увијек нова, изненађујућа и смјела и да треба да подстакне свакога у мирној борби за правду.

Говорећи са централног балкона Базилике светог Петра хиљадама вјерника који су се окупили по хладном и кишовитом времену, папа је прочитао божићну поруку на 65 језика, укључујући оне у немирним подручјима у свијету.

"Нека свјетлост Божића засветли даље, обновљена у Земљи где је Исус рођен и подстакне Израелце и Палестинце да теже праведној и мирној коегзистенцији", рекао је папа, а пренио Ројтерс.

Бенедикт XВИ је изразио наду да ће Божић донети утјеху хришћанима у Ираку и на целом Блиском Истоку, где Ватикан страхује да напади екстремиста, попут оног на цркву у Багдаду у октобру, када је погинуло 52 људи, подстичу егзодус хришћана у региону.

Папа је у поруци директно критиковао Кину, гдје су недавно католици лојални папи били присиљени да присуствују догађајима у организацији цркве коју држава подржава, а која не признаје његов ауторитет.

Бенедикт XВИ се помолио да Божић "ојача дух вјере, стрпљења и храбрости за верне цркви у Кини" и осудио "ограничења наметнута њиховој слободи вјере и савјести".

Папа је позвао Бога да "подари истрајност свим хришћанским заједницама које подносе дискриминацију и прогоне и подстакне политичке и вјерске лидере да буду посвећени поштовању вјерских слобода свих".

Полиција у Ватикану и Риму била је стављена у велики степен приправности два дана пошто су пакети бомбе послати у чилеанску и швајцарку амбасаду. Одговорност за нападе, који су се догодили у четвртак, а у којима су повријеђене двије особе, преузели су анархисти.Оставите одговор