Папић: Све пресуде ће пасти у Стразбуру

БАЊА ЛУКА – Суд БиХ направио је кардиналну правну грешку и за ратне злочине судио ретроактивно по Кривичном закону БиХ и због тога је сигурно да ће Европски суд за људска права у Стразбуру оборити све те пресуде, истакао је директор Међународне организације „Иницијатива за бољу и хуманију инклузију“ Жарко Папић. Папић је за "Глас […]

понедељак, април 18, 2011 / 08:59

БАЊА ЛУКА – Суд БиХ направио је кардиналну правну грешку и за ратне злочине судио ретроактивно по Кривичном закону БиХ и због тога је сигурно да ће Европски суд за људска права у Стразбуру оборити све те пресуде, истакао је директор Међународне организације „Иницијатива за бољу и хуманију инклузију“ Жарко Папић.

Папић је за "Глас Српске" рекао да је Суд БиХ заказао на професионалном плану и да неко за то треба да одговара и поднесе оставку.

Говорећи о ситуацију у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и неформирању власти на нивоу БиХ, као и утицају тих дешавања на Републику Српску, Папић је да је Српска сасвим стабилна.

"Ова ситуација је капитална прилика за РС да се покаже као веома озбиљан и одговоран фактор стабилности у БиХ и све то може промијенити позиције и за реформу судства коју је наметнуо /некадашњи високи представник у БиХ/ Педи Ешдаун. РС одлуком о референдуму показује да се понаша одговорно према сопственом становништву", нагласио је Папић.

Према његовом мишљењу, у БиХ се појављује проклетство већинске нације и несхватљиве коалиције, у којима СДП БиХ баштинећи традицију ЗAВНОБиХ-а улази у коалицију са правашима који баштине традицију НДХ и усташтва.

"Све процјене су говориле да ће кључ кризе у БиХ бити у Федерацији и то се обистинило. У овој ситуацији РС има историјску шансу да буде стабилизирајући фактор стања у БиХ и да на томе гради своју одбрамбену позицију. Не треба да досипа уље на ватру, него да буде опрезна. Aко се ови други већ понашају неодговорно, РС би требало да искористи ту ситуацију и добије рејтинг, да би зацементирала своју уставну позицију и више не би била предмет различитих критика", сматра Папић. /крај/тпОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *