Папандреу: Грци, подржите ме

АТИНА – Грчки премијер Јоргос Папандреу позвао је данас грађане, у телевизијском обраћању уочи одржавања локалних избора, да подрже владине мјере штедње. Послије више мјесеци спровођења непопуларних реформи неопходних да би Грчка добила међународне зајмове за излазак из кризе Папандреуова социјалистичка влада биљежи знатан пад у популарности протеклих недеља. Регионални и локални избори се одржавају […]

уторак, 26 октобра, 2010 / 09:36

АТИНА – Грчки премијер Јоргос Папандреу позвао је данас грађане, у телевизијском обраћању уочи одржавања локалних избора, да подрже владине мјере штедње.

Послије више мјесеци спровођења непопуларних реформи неопходних да би Грчка добила међународне зајмове за излазак из кризе Папандреуова социјалистичка влада биљежи знатан пад у популарности протеклих недеља. Регионални и локални избори се одржавају од 7. до 14. новембра.

„Ако сада станемо и не наставимо главне реформе сви наши напори биће узалудни и вратићемо се у прошлост, и још погоршати ситуацију”, рекао је Папандреу у обраћању које су уживо пренијеле државна телевизија и приватни ТВ канали.

Он је рекао да је земља била неколико дана и „можда чак неколико сати” удаљена од проглашења банкрота и позвао грађане да гласају за наду.

Главне парламентарне опозиционе странке, конзервативци и љевичари, противе се условима под којима је Грчка од Европске уније и Међународног монетарног фонда добила 110 милијарди евра до краја 2012. да се избави из кризе.

Грчка влада је испуњавајући услове договора смањила пензије и плате у државној администрацији, подигла порезе и почела са реструктурирањем државних компанија губиташа.

Око 75 одсто Грка се не слаже са условима пакета за спасавање, према анкети коју је прошле недеље објавио дневник Елефтерос типос, а подршка влади пала је на 32,5 одсто.

Протести против владиних реформи наставили су се и данас, штрајком жељезничара.Оставите одговор