Папа Јован Павле Други проглашен блаженим

Покојни папа Јован Павле Други проглашен је данас блаженим на церемонији којој су присуствовале стотине хиљада људи на тргу Светог Петра у Риму. Папа Бенедикт Шеснеасти прочитао је латинску формулу проглашавајући свог пољског претходника "блаженим" од Римокатоличке цркве. "Од данас папа Јован Павле Други биће називан блаженим", рекао је папа Бенедикт Шеснаести, додајући да ће […]

недеља, мај 1, 2011 / 19:18

Покојни папа Јован Павле Други проглашен је данас блаженим на церемонији којој су присуствовале стотине хиљада људи на тргу Светог Петра у Риму.

Папа Бенедикт Шеснеасти прочитао је латинску формулу проглашавајући свог пољског претходника "блаженим" од Римокатоличке цркве.

"Од данас папа Јован Павле Други биће називан блаженим", рекао је папа Бенедикт Шеснаести, додајући да ће се дан његовог претходника обиљежавати 22. октобра, што је дан инаугурације Пољака Карола Војтиле у папу 1978. године.

Беатификација је у Римокатоличкој цркви први степен канонизације, односно проглашења особе за свеца. Међутим, да би особа у потуности била канонизована – проглашена за свеца, потребно је признавање још једног чуда.

Португалски кардинал Жозе Сарева, бивши предводник Конгрегације за канонизацију, рекао је да папа Јован Павле Други може да буде проглашен за свеца само ако се призна чудо које треба да се догоди послије церемоније беатификације или бар на сам дан те церемоније.

Почасно мјесто на данашњој церемонији припало је сестри Мари Симон Пјер Норман, француској опатици која је боловала од Паркинсонове болести, од које је и папа Јован Павле боловао посљедњих 12 година свог живота.

Ватикан вјерује да је разлог њеног необњашњивог изљечења молитва покојном папи "који је посредовао код бога да направи чудо", што је и створило услове за његову беатификацију.

Беатификацији или проглашењу блаженим присуствују 90 званичних делегација из цијелог свијета, укључујући чланове пет европских краљевских породица и 16 шефова држава.Церемонији је присуствовао и хрватски члан Предсједништва БиХ, Жељко Комшић.

Иако огромна већина католика поздравља беатификацију папе Јована Павла Другог, један број се противи сматрајући да се дешава прерано.

Либералне струје у Цркви кажу да је папа Јован Павле Други био престрог према теолошким дисидентима који су жељели да помогну сиромашнима, посебно у Латинској Америци.

Неки кажу да је папа Јован Павле Други требало да сноси искључиву одговорност за скандале везане са сексуално злостављање дјеце у које су умијешани свештеници Католичке цркве, јер су они избили на видјело док је он био папа.

Са друге стране, конзервативне струје кажу да је он био превише отворен према другим религијама и да је током својих путовања дозволио да литургија буде "заражена" локалним културним обичајима, као што је афрички плес.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *