Папа Фрациско изабрао савјет од осам кардинала

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања именовао је данас савјет од осам карднала који ће му помоћи да реформише цркву. Кардинали ће бити папини савјетници, а задатак ће им бити и да размотре нацрт ревизије Апостолског устава „Пастор Бонус” који је 1988. прогласио папа Јован Павле II. Папа Фрациско је осам кардинала изабрао тачно мјесец дана […]

субота, април 13, 2013 / 18:20

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања именовао је данас савјет од осам карднала који ће му помоћи да реформише цркву.

Кардинали ће бити папини савјетници, а задатак ће им бити и да размотре нацрт ревизије Апостолског устава „Пастор Бонус” који је 1988. прогласио папа Јован Павле II.

Папа Фрациско је осам кардинала изабрао тачно мјесец дана пошто је изабран за новог поглавара Римокатоличке цркве, која је последњих година озбиљно уздрмана бројним скандалима.

У данашњем саопштењу Ватикана се наводи да папа има намјеру да предузме „конкретне мјере” у циљу реформисања цркве, да ће први састанак савјета бити одржан од 1. до 3. октобра, као и да је папа већ у контакту са кардиналима.

Изабрани карднали су архиепископ из Хондураса Оскар Андрес Родригез Марадиага, Франциско Хавије Еразуриз Оса из Чилеа, Шон Мали, Италијан Ђузепе Бертело, Рајнхарт Маркс из Немачке, Освалд Грасијас из Индије, Лоран Монсенгво Пасиња из Конгоа и Џорџ Пел из Аустралије.Оставите одговор