Пао МИГ-29 Војске Србије

БЕОГРАД – Један војник је погинуо, а један повријеђен приликом пада ловачког авион МИГ-29 Војске Србије, који се срушио јутрос у 9 и 15 на војни полигон у Батајници. Пилот авиона је преминуо нешто касније на Војно-медицинској академији у Београду. Министарство одбране Србије потврдило да се јутрос, десет минута после 9 сати, срушио ваздухоплов Војске […]

уторак, јул 7, 2009 / 16:02

БЕОГРАД – Један војник је погинуо, а један повријеђен приликом пада ловачког авион МИГ-29 Војске Србије, који се срушио јутрос у 9 и 15 на војни полигон у Батајници. Пилот авиона је преминуо нешто касније на Војно-медицинској академији у Београду.

Министарство одбране Србије потврдило да се јутрос, десет минута после 9 сати, срушио ваздухоплов Војске Србије. Пилот се катапултирао и пребачен је на ВМА, али је од задобијених повреда преминуо.

Данашњи удес авиона је једанаести удес летjелица Војске Србије од 1999. године, а само прошле године догодило их се четири.

У претходних десет несрећа авиона и хеликоптера од 1999. године, погинула су тројица пилота, а више их је лакше и теже повријеђено.

У претходним удесима изгубљена су три авиона Утва 75 (В-53), три хеликоптера Газела (Х-42), два Супергалеба (Н-62), један Орао (Ј-22) и један транспортни авион Ан-26 (Т-70).

Војска Србије има пет МИГ-ова 29, док су остали изгубљени на земљи или у ваздушним борбама са НАТО 1999. године. Ремонт првог завршен је у Русији 2008. године.

Били су приземљени због истека ресурса 2004. године, када је заштита ваздушног простора повјерена авионима нешто старије генерације МИГ 21.

Како су пренијеле агенције, на авионе у Русији уграђени су ремонтовани системи, агрегати и склопови, и нова опрема којом је авион модернизован, у складу са Међународним стандардима за ваздушну пловидбу.

Југословенско ратно ваздухопловство је набавило укупно 14 ловаца МИГ-29 и два наставна ловца МИГ-29УБ од Совјетског Савеза 1987. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *