Пантић: Од Кфора ћемо тражити да не малтретира наше грађане

На сјеверу Косова, на административним прелазима Јариње и Брњак, војници Кфора из америчког контингента тренутно контролишу проток робе и путника, а грађани се жале да се војници понашају бахато и непотребно их задржавају. Предсједник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је Срни да припадници америчког КФОР-а грађане на прелазу испитују куда и зашто иду и […]

четвртак, 28 јула, 2011 / 12:53

На сјеверу Косова, на административним прелазима Јариње и Брњак, војници Кфора из америчког контингента тренутно контролишу проток робе и путника, а грађани се жале да се војници понашају бахато и непотребно их задржавају.

Предсједник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је Срни да припадници америчког КФОР-а грађане на прелазу испитују куда и зашто иду и поново подижу нервозу и тензије, оцјењујући да то у овом тренутку није потребно никоме.

"Ми очекујемо да данас са командантом Кфора поново обавимо један разговор, у ком ћемо од њега захтијевати да војници Кфора врше контролу саобраћаја, али да не малтретирају наше грађане", рекао је Пантић.

Он је истакао да је данас у Косовској Митровици већа напетост него јуче, јер су главни градски мост блокирали војници из састава Кфора и припадници Еулекс полиције.

"Они су распоређени тако да провоцирају српски народ, дошли су надомак сјеверног дијела, окренули су цијеви оружја према сјеверу, што иритира грађане. Грађани се полако окупљају око градског моста", навео је Пантић.

Он је истакао да се тренутно налази на мосту и покушава да ступи у контакт са неким од надлежних из Кфора или Еулекс полиције, да их замоли да та возила окрену према јужном дијелу или да цијеви својих оружја подигну у вис или окрену на неку другу страну.

Пантић је додао да Срби са Косова са пажњом очекују за данас најављене консултације у Савјету безбједности УН.

"Сама чињеница да ће то бити иза затворених врата говри о томе да су у УН свјесни да је на Кфору одговорност за све што се десило, да није одговорио својим задацима и очекујем да се потегне питање одговорности команданта Кфора за све ово што се десило", рекао је Пантић.

Он је поновио да су грађани и даље одлучни да не дозволе окупацију сјевера покрајине.

"Без обзира што три ноћи нисмо спавали, нико не може да нас одврати од наше намјере да останемо, да опстанемо на нашим огњиштима и нико неће моћи да нас исцрпи и на тај начин примора да прихватимо нешто што није у нашим интересима", закључио је предсједник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Савјет безбједности УН прихватио је захтјев Србије и за данас заказао састанак поводом тензија на Косову, након што је косовска полиција заузела два административна прелаза у подручју насељеном Србима, изјавиле су дипломате у Њујорку.

Србија је послала писмо групи од 15 чланица Савјета безбједности УН са захтјевом да данас буде одржана расправа о потезу власти у Приштини и преузимању контроле над административним прелазима на сјеверу Косова.

Специјалне јединице косовске полиције у ноћи између понедјељка и уторка заузеле су административни прелаз "Брњак" и покушале да заузму прелаз "Јариње", што су Срби спријечили постављањем барикада код Лепосавића. Та два прелаза до сада је контролисала царина Еулекса, која није проводила одлуку Приштине о забрани увоза робе из централне Србије.

Влада самопроглашеног Косова забранила је увоз производа из Србије и увела царинску таксу од десет одсто за производе из БиХ.