Пантеон српских богова

Душан Јокић реконструише вјеровање старих Срба.

недеља, 25 септембра, 2011 / 07:26

Развијена митологија код Срба, за разлику од осталих народа, настала је из вјере у једног Бога. Он се често помиње као Маршал или ријеђе као Бог Стари. Бог Стари је изродио неколико дјеце који ће такође постати богови.

Најпознатија дјеца овог бога су Фрањбог, познатији као бог олује и бљеска,  затим Изетбог који је написао и своју божанску декларацију, у народу је обожаван као бог жртве и жртвовања. Последњи бог је Слобобог, у легенди представљан као пола жена – пола човјек. Он се доживљава као отац данашњих српских богова о којима ће бити ријечи. Богови Фрањбог и Изетбоговић одметнули су се од свога брата Слобобога, те постали богови нових релгија, у вријеме кад је Слобобог изродио много своје дјеце, која ће га касније збацити и сама постати српска божанства.

Српска религија и митологија се дијеле на два дијела. Лијеви и десни дио Српства који дјели света ријека Дрина и коју би они да попију, али се чека да се појави један моћан бог који би имао капацитет попити свету ријеку Дрину. Срби са лијеве и десне стране имају исте богове али са различитим именима.

Врховни бог Српства са лијеве стране свете ријеке назива се Додомил, а често се помиње и именом Додокрад. Он је бог свега и свачега, бог обећања, на сликама је приказан са лоптом и једној руци а са микрофоном у другој руци. Додомил живи у његовом великом стакленом пантеону, гдје живе и остали богови са лијеве стране Српства.

Уз скуте Додомилу је Џомбожић, бог магле и бог паре. За њега се каже да иде пуном паром, а на сликама је приказан са стандардом у руци, који од вјерника још нико није видио. Осим тога он је главни савјетник бога Додомила и један од његових синова, али он је промјењиви бог, јер потпуно зависи од свога оца.

Један од битних богова је бог Петрун, заштитник бораца, старих и обогаљених људи, који му се клањају и приносе жртве. Постојали су и богови воде, шуме, здравствене заштите, као и бог коме су се сељаци молили за добар род и успјешну жетву. Имена ових богова се нису очувала, јер их је Додомил често мијењао.

Григорије или Џи је бог вина, весеља и спорта. Веома је даровит и весео, али онога ко га увриједи може смазати као шампиту. На сликама је обично приказан како шутира фудбалску лопту. Демони који су против овога бога обично се називају фићфирићи.

Веома занимљиво је божанство Зградољуб, које се понегдје назива и Крадољуб. Он је заштитник свога града и бог бесправне градње, на сликама је приказан са маказама у десној руци, врпцом у лијевој руци. Изузетно га цијени врховни бог Додомил па се тако сматра и тешко промјењљивим богом.

Богови лијеве обале Дрине су у сталним сукобима са демонима, или високим боговима богиње Европе, који имају њена божанска овлаштења. Неки сматрају да је смјењивање њихових сукоба и добрих односа – смјењивање годишњих доба, од којих зависи успјешност жетве предприступних фондова богиње Европе.

Са десне обале свете ријеке налази се главни и врховни бог Бо-Та, бог опроста, мирних рјешења и бог извињења. Он се препознаје по бијелој коси са црним младежом и јако је шармантан. Његова снага лежи у двије ријечи. Прва је ИЗВИНИ, којом тјера стране, и ЕВРОПА, којом плаши домаће демоне. Демонске снаге са напредним Томуном, који може да издржи и два дана без хране и воде, умирена су његовом ријечју Европа, око које се развио богат систем вјеровања, од вјере у загробни живот препун обиља, до потпуно бесплатних пара које ће од Европе доћи за овога живота.

Бо-Та је у братским односима са Додомилом, и на сликама се представљају у специјалном и паралелном загрљају.

Веома значајан у номенклатури богова је и бог Јеремвук или спољни бог који гради односе са вањским боговима, као и бог Шутарес, бог рата који ратује мирним путем, а ту вјештину му је подарио врховни бог Бо-Та.

Са десне стране свете ријеке има доста митолошких бића, различитих по изгледу и понашању.  Једно од њих је Беовулф Драшковић, биће које је било мета многим демонима, такође често приказиван као полу жена полу човјек. Он је покушао да свргне Слобобогу са божанског престола, и када није успио у томе, Слобобог га је проклео на вјечно губитништво, па је тако сад само једно обично мало митолошко биће, али и даље вјерно богињи Европи.

Митолошко биће Војвода је готово нестварно биће које лута непознатим предјелима царства богиње Европе, и за које се вјерује да би по повратку скупило мрачне снаге да протјера све српске богове, а сам постане врховни бог.0 КОМЕНТАРА

 1. Важно је споменути и Свињдачић бога…чини ми се да је све важнији у овој божанској братији на десној страни 😀
  А оно што га нарочито истиче јесте да је учио од Слобобога а то није мала ствар 🙂 а сада му њушку, божанску наравно, срећемо на сваком кораку…

 2. Јако добра сатира! Већ сам писао овдје да би на референдумско питање: ДОДИК или ХРИСТ, убједљиво више гласова добио овај први. Мислим да би и СЕКА АЛЕКСИЋ била јача од ХРИСТА. Нажалост, наш народ је спреман да прави божанство од људи сумњивог образовања и моралности, који се често појављују на ТВ екранима.
  Не би било лоше да сваки читалац дода понешто на ову сатиру. Мене јако подсјећа на ону предизборну „ПРВИ ПУТ С ГОГОМ НА ИЗБОРЕ“. Сад видјех да је нема у архиви.

 3. Па добро, Јокићу, несретниче несретни, па ти даље настављаш ударати по најсветијим серпским стварима, прво по Нолету, па по нашем предсједнику.
  Сигурно те боли душа што је наш предсједник испословао у братској Москви нови сјајан посао који ће још више унаприједити бољи дио БиХ, због којег ћемо оставити лошији дио да гута прашину од немоћи да стигне наш неописиви напредак.
  Животињо љубоморна.
  И овај свечани дан када су у Москви обећали предсједнику да можда некада ако видјећемо прође Јужни ток и кроз нашу Републику, ти мораш да поквариш својом мржњом према свему што је српско, а самим тим и небеско…

 4. још један Јокићев пуцањ у празно,доклен више ја се питам и зашто да трпимо неизмјерне отровне стреле које овај јадо баца,па људи дајте мало размислите човјек гостује на бхт а онда одједном послије тога настаје овај његов јадни текст,Јокићу ти знаш гдје зврше издајници

 5. Види ти овог пионира цвикераша,мајку ти Божију,што се спрда с мојим Божанством,а није био ни у јајима кад сам ја био највећи државник,највећи син.
  Ја сам увео доктрину „нема Бога“ како би народ мене почео обожавати.Сви ови моји пионири плагијатори су наслиједили ту моју доктрину,али су они само блиједе копије Бога Старог.Жао ми је што га нисам обрисао о завјесу већ сам направио ове надрибогове психопате.Све су то плагијатори,аматери.Не може Бог да се пали на сеоске тв водитељке,стоперке,гутачице.Ја сам се готивио уз највеће свјетске глумице,најбоље наше пјевачице.Перверзије на броду,Каровић,Хоки,Елизабет.Само Кенеди и ја.И с пиониркама се дружио.
  Инсистирам да ме раздвојите од надрибогова шмокљана и од Богића Богићевића.Један је Тито!