Панеуропска унија и Католичка црква отворили „Еуропски центар за мир и сурадњу“ без присуства Срба

У оквиру здања досадашњег трапистичког самостана (опатије) „Марија Звијезда“ у Бањој Луци је у недјељу отворена Кућа сусрета и Еуропски центар за мир и сурадњу. Свечаност отварања предводио је бискуп бањолучки монс. др. Фрањо Комарица.

недеља, 27 септембра, 2020 / 08:13

(Фронтал.РС пресловљава и објављује порад свијести о постојању.)

Уз многобројне вјернике и госте на отварању овога центра назочили су изасланик бањолучког муфтије ефендија Мурис Спахић, замјеник генералног тајника Међународне панеуропске уније Вања Гавран, генерални конзул Републике Хрватске у Бањој Луци Зоран Пиличић, ратни начелник опћине Давор Алојзије Јакирчевић, генерални тајник Бискупске конференције БиХ монс. Иво Томашевић, представник Удруге прогнаних бањолучких Хрвата „Назарет“ из Загреба Винко Лаштро, предсједница ХКД Напредак – Подружница Бања Лука Ружица Шеверика и многи други.

Бискуп Комарица рекао је неколико ријечи о времену када је утемељен овај самостан сјетивши се његовог утемељитеља Франза Пфаннера. „Овим данашњим даном, када обиљежавамо 195. обљетницу рођења утемељитеља трапистичког самостана Франза Пфаннера, овим скромним али знаковитим чином службено отварамо Куће сусрета ‘Марија Звијезда’ – и у њој Еуропског центра за помирење, мир, међурелигијску и међуетничку сурадњу. Божја провидност је с тим изузетним човјеком планирала друга драгоцјена стварања – на добро многих људи. Он је дошао у овај крај – и не без бројних потешкоћа – успио запалити свјетло Марије Звијезде, које сија већ више од стољећа и пол. Омогућимо нови пропламсај драгоцјене и у својој многострукој вриједној баштини вриједне поштовања ‘Марије Звијезде’“, казао је бискуп Комарица.

Бискуп Комарица најприје је благословио натпис у трапистичкој цркви насловљен према ријечима св. Ивана Павла ИИ. „Пут Цркве је човјек“. Натпис у цијелости гласи: У поводу обиљежавања 195. обљетнице рођења Слуге Божјег о. Франза (Фрање) Пфаннера, утемељитеља трапистичког самостана (опатије) „Марија Звијезда“, велезаслужног за духовни, културни и цивилизацијски развој Бање Луке и њезине околине, Бањолучка бискупија, добивши задужење од водства Католичке Цркве, да чува и његује драгоцјену баштину редовника из бројних еуропских народа и земаља, отворена и осјетљива за актуалне потребе својих суграђана и сувременика, у тражењу и налажењу задовољавајућих одговора на бројна и важна актуална питања и изазове отвара за јавност ову КУЋУ СУСРЕТА „МАРИЈА ЗВИЈЕЗДА“ и у њој ЕУРОПСКИ ЦЕНТАР за помирење, мир, међурелигијски, међуетнички свјетоназорски и политички дијалог и сурадњу. Рад Центра ће се одвијати у сурадњи с Међународном Панеуропском Унијом и националним Панеуропским Унијама из Босне и Херцеговине, Хрватске, Њемачке и Аустрије. „Ин нецессариис унитас, ин дубиис либертас, ин омнибус царитас.“

Након што су откривене и благословљене плоче на прочељу трапистичке цркве, присутнима се обратио равнатељ Царитаса и Еуропске академије Бањолучке бискупије монс. Миљенко Аничић. „Прије 15 година основана је у Бања Луци у оквиру Бискупије Еуропска академија. Идеја је била да се створи институција, која ће за циљ имати перманентно образовање за одрасле,
те да то буде форум за дијалог и помирење. Одржан је велики број сусрета, предавања на разне теме. Оснивање Куће сусрета и Еуропског центра за помирење, мир, међурелигијски,
међуетнички свјетоназорски и политички дијалог и сурадњу бит ће даљњи велики корак у напорима да се ова земља и њезини становници још јаче мотивирају, охрабре и подупру у настојањима око боље и људскије будућности у заједништву с другим еуропским народима“, казао је монс. Аничић.

Назочнима с обратио и Вања Гавран који је изразио честитку у име Панеуропске уније подсјетивши да је ова унија најстарији покрет за уједињењем Еуропе утемељен далеке 1922. године. Исказао је дивљење за дјело које су учинили траписти тијеком свога вишегодишњега дјеловања у Бањој Луци те истакнуо како је отварање Куће сусрета и Центра за мир и сурадњу знак да се Црква бањолучка „још није уморила“ у чињењу добра и изградњи мира. Изразио је потпору Панеуропске уније бискупу Комарици и свима који су укључени у овај пројект те пожелио да се у новоотвореној Кући и Центру људи истински сусрећу у граде мир.

Прочитане су и честитке предсједника Панеуропске уније Босне и Херцеговине Османа Топчагића, предсједника Хрватске панеуропске уније академика Мислава Јежића и предсједника Њемачке панеуропске уније Бернда Посселта.

„Мало гдје на свијету, као у Босни и Херцеговини, ријечи мир, помирење, сурадња, носе такву тежину, мало су гдје уткане у сами ДНК живота и суживота, као што је то код нас, али знамо и разумијемо да су потребне цијелом свијету. Не само као ријечи, не само као идеје, ма како племените биле, већ и као вриједности и оријентири које живимо и свједочимо својим животима“, написао је у својој честитци Топчагић.

„Панеуропска се је унија, и Међународна ПЕУ, и Хрватска ПЕУ, и ПЕУ Босне и Херцеговине, увијек залагала за еуропске и кршћанске, уједно и абрахамске, врједноте, мир, људска права, демокрацију, владавину добрих закона, солидарност и супсидијарност, а једнако тако и за међурелигијски дијалог, разумијевање и сурадњу. Стога је нама задаћа Вашега Центра врло блиска, од срца му желимо много успјеха и с радошћу ћемо настојати према снагама подупирати његов рад“, написао је у својој честитци академик Јежић.

„Панеуропска унија Њемачке почашћена је што може потпомагати овај важан подухват, на темељу кршћанских идеала повезивати људе различитих нација и религија у заједнички мировни поредак“, поручио је Посселт у својој честитци.

Извор: Католичка тисковна агенција
Фотографије: Католичка тисковна агенцијаОставите одговор