Пандуревићка: Спријечићемо Касиповића да формира "Виши суд БиХ"

СДС и СЗП неће дозволити формирање новог суда на нивоу БиХ што је јуче, након рунде структуралног дијалога, најавио Антон Касиповић. Не знамо одакле право министру Касиповићу, у чије име заговара и најављује некакав Виши суд БиХ!?

уторак, 3 јула, 2018 / 14:46
У име народа и Републике Српске, сигурно не! За тако нешто сагласност мора дати Народна скупштина Републике Српске и то двотрећинском већином јер је ријеч о преносу надлежности, што Српска демократска странка и партије Савеза за промјене никада неће подржати јер ми нисмо подржали нити гласали ни за оснивање Тужилаштва БиХ, Суда БиХ и ВСТС.
Када је накарадно правосуђе на нивоу БиХ, по принципу кадија те тужи – кадија ти суди, ослободило Насера Орића, предсједник Републике Српске Милорад Додик је 9. септембра 2017.године изјавио да рад Тужилаштва БиХ и Суда БиХ треба суспендовати на територији Републике Српске и да ће он ускоро изаћи са конкретним приједлозима. Да ли је оснивање новог суда, Вишег суда, најављени Додиков конкретан приједлог? Која институција Републике Српске је дала сагласност за тако нешто, и зашто сада Додик не распише референдум и не пита народ да ли жели Виши суд БиХ?
Нажалост, Додик и његов министар правде се ругају грађанима Републике Српске који су на референдуму 2014 рекли НЕ правосуђу на нивоу БиХ и данас супротно њиховом ставу желе формирати нови суд. Немам дилеме да је ово Додиков уступак Сарајеву на штету Републике Српске и противно вољи српског народа, не би ли се умилио странцима и добио бошњачке гласове пошто српске губи рапидном брзином. Очито је да Додик жели показати Сарајеву како је спреман градити БиХ и као први корак им нуди Виши суд БиХ.
Дакле, након седам година структуралног дијалога, кроз који смо требали укинути правосуђе на нивоу БиХ што је обећавала власт, дошли смо до цементирања правосуђа и новог суда. Зато ће избори у октобру бити и референдум народа са питањем – да ли подржавате оснивање Вишег суда БиХ. Они који подржавају, заокружиће Додика и Цвијановићеву, а остали Иванића и Говедарицу као људе који ће радити оно што народ од њих жели.
Александра Пандуревић
Потпредсједница СДС


Оставите одговор