Пандуревић: Жалим што су грађани таоци утопистичких тежњи политичких партија из ФБиХ

Изјаве управног директора ЕУ за Балкан Мирослава Лајчака и помоћника замјеника америчког државног секретара Томаса Кантримена да није потребно сазивати нову међународну конференцију о БиХ показују да су и ЕУ и САД привржене Дејтонском мировном споразуму и да очекују да БиХ коначно почне самостално функционисати, сматра посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра […]

петак, 15 априла, 2011 / 23:51

Изјаве управног директора ЕУ за Балкан Мирослава Лајчака и помоћника замјеника америчког државног секретара Томаса Кантримена да није потребно сазивати нову међународну конференцију о БиХ показују да су и ЕУ и САД привржене Дејтонском мировном споразуму и да очекују да БиХ коначно почне самостално функционисати, сматра посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић.

Пандуревићева је за Срну изјавила да жали што су БиХ и њени грађани таоци утопистичких тежњи политичких партија из Федерације БиХ, које су навикле да неко други умјесто њих доноси одлуке, а не могу да схвате да само земља са изграђеним демократским институцијама може постати кандидат за ЕУ.

"Лајчак је добар познавалац овдашњих прилика. Он је одавно инсистирао на томе да БиХ сама тражи рјешења, јер је као демократа свјестан да су одржива само она рјешења која су заснована на унутрашњем договору и консензусу", рекла је Пандуревићева.

Она сматра да је проблем у томе што поједини политички фактори у БиХ не желе да чују поруке које већ дуже вријеме долазе од ЕУ и САД, због чега је земља у блокади и што ју је довело у стање самоизолације.

"А поруке које нам долазе су врло једноставне и јасне – на путу европских интеграција сами морате доносити одлуке, и то поштујући равноправност ентитета и конститутивних народа, а ако то нисте способни, највећа казна вам је што БиХ неће моћи предати апликацију за чланство у ЕУ", оцијенила је Пандуревићева.

Она упозорава да Европа неће са БиХ водити преговоре ако ће се ЕУ налазити са обје стране преговарачког стола.

"Земља која претендује да буде чланица ЕУ мора бити способна да самостално функционише, недоношчету није мјесто у ЕУ, али то нажалост неки не желе да чују и прихвате", додала је Пандуревићева.
Лајчак је јуче у Бриселу изразио велику забринутост због развоја ситуације у БиХ и указао да ЕУ не сматра да је потребно сазивати нову међународну конференцију "Дејтон плус". Кантримен је недавно рекао да САД не стоји иза идеје о "Дејтону два"’ и да ће подржати само оне уставне промјене које су плод унутрашњег консензуса, те које не задиру у базични дејтонски принцип два јака ентитета и три конститутивна народа.

Лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија залаже се да до краја године буде организован "Дејтон два", конференција на којој би међународна заједница изашла са приједлогом новог уставног оквира за БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Александра је најприсебнија и најпаметнија особа од свих тих политичких фигура у РС и БиХ, али нажалост ово вријеме не иде под руку са њеним интелектом, јер ово је вријеме, кад мудри заћуте, будале проговоре, а фукаре се обогате…

  2. Не кажем, има политичког шлифа, али да је најпаметнија мало га претјера. Мени баш дјелује провинцијски и уображено. И увијек се треба држати оне народне да не упознаш некога док му не даднеш власт. А ја ту још увијек у многе из СДС немам повјерења. Иако смо ове из СНСД добро упознали и треба им дати дефинитивно ногу.

  3. Па ако си пратио њен рад, знао би о чему говорим, она је пре неку вече у емисији на БХТ1 просто збрисала она два шабана из федерације, један из СДП, а други из додиковог хдз1990 тај хрват се изгубио у времену и простору, почео је да бунца и разобличио потпуно концепт за који се здушно боре са додиком скупа!
    Александра је као новинар, имала доста увјерљиве прилоге, никад се није користила полуинформацијом, неистинама, нарученим чланцима..ништа од тога, а можда је познатија и више цјењена преко Дрине него овдје код нас!

Оставите одговор