Пандуревић: Повампирује се екстремна идеологија Исламске декларације

БиХ је у посљедњи рат увукло младомуслиманско крило СДА и забрињавајуће је и опасно што се та иста идеологија сада поново јавља не само кроз иницијативу Удружења „Млади муслимани“ да се 9. јануар обиљежава као „почетак геноцида“, него и кроз иницијативу „1. март“, оцијенила је за Срну посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра […]

субота, 22 децембра, 2012 / 19:17

БиХ је у посљедњи рат увукло младомуслиманско крило СДА и забрињавајуће је и опасно што се та иста идеологија сада поново јавља не само кроз иницијативу Удружења „Млади муслимани“ да се 9. јануар обиљежава као „почетак геноцида“, него и кроз иницијативу „1. март“, оцијенила је за Срну посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић.

"Требамо бити врло пажљиви и одлучни, јер није нимало наивно што се поново повампирује једна екстремна идеологија која за своју политичку платформу има `Исламску декларацију` Алије Изетбеговића", рекла је Пандуревићева.

Она је истакла да је то иста идеологија, која је 15. октобра 1991. године у тадашњој скупштини БиХ, прегласавањем српских посланика, донијела акт о реафирмацији суверености БиХ којим је српском народу одузета конститутивност и који је, уз јавну поруку Изетбеговића да ће "за суверену БиХ жртвовати мир", значио отворен позив на рат у коме је требало да нестане српског народа на овим просторима.

Народ који је у прошлом вијеку, у три рата, дао преко милион и по жртава, као што је то у случају српског народа, каже Пандуревићева, не може бити геноцидан, него је жртва геноцида.

"Република Српска је плод воље српског народа и настала је као потпуно легитиман циљ нашег народа да се смоорганизује и избори за голи опстанак на овом подручју", нагласила је Пандуревићева.

Она је истакла да су бошњачки политички фактори ти који, ако им је стало до БиХ, морају бити главни носиоци борбе против бошњачког екстремизма, осудити и оградити се од иницијатива својих сународника које не могу донијети никакав напредак, него само продубљују јазове, буде страхове и БиХ воде ка нестанку.

"Нажалост, ја такву врсту одговорности и зрелости не видим у Сарајеву. Сама чињеница да је чак и лидер СДП-а Златко Лагумџија подржао иницијативу `1. март`, говори да је младомуслиманска идеологија дубоко укоријењена у политичком бићу свих сарајевских партија", рекла је Пандуревићева.

Она сматра да се институције Републике Српске морају понијети одговорно према Српској и бескомпромисно супроставити свакој идеји и иницијативи из Сарајева која угрожава Дејтонски мировни споразум и владавину права.

"Очекујем да МУП Српске ради по Закону о пребивалишту и боравишту којим је јасно прецизирано шта је то пребивалиште, да то значи да неко живи на адреси коју је пријавио. Пријављивање лажног пребивалишта не само да је законски кажњиво, него МУП Републике Српске има обавезу да свако тако пребивалиште поништи, као и личну карту", навела је Пандуревићева.

Она је подсјетила да су бошњачке партије одбиле да усвоје измјене и допуне Закона о пребивалишту и боравишту, које је од БиХ тражила и ЕУ, јер би њима у потпуности било онемогућено фиктивно пријављивање адреса.

Такође, објаснила је Пандуревићева, законом је било предвиђено и да се у року од двије године провјере сва пребивалишта.

"Бојим се да су овим јавно манифестовали да штите разне терористе, вехабије које су пријављене на адресама исламских хуманитарних организација, јер нико није провјеравао те адресе. Поред тога, чувају садашња законска рјешења како би се и даље бавили изборним нжињерингом, али ја очекујем да МУП Српске убудуће, у складу са законом, провјери сваку новопријављену адресу", рекла је Пандуревићева.

Циљ иницијативе коалиције "1. март" јесте да региструје довољан број повратника и избјеглица за опште изборе 2014. године у БиХ, те да на тај начин омогући избор пет посланика у парламенту БиХ из Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *