Пандуревић: Мун схватио проблем јавне потрошње у ФБиХ

Посланик СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ Александра Пандуревић сматра да је амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун, указујући да је неопходно реформисати Федерацију БиХ због енормне јавне потрошње, само јавно рекао мишљење које се већ дуго може чути у неформалним разговорима са представницима ЕУ и САД. "Мун је само практичан човјек и САД као земља […]

уторак, 18 октобра, 2011 / 22:28

Посланик СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ Александра Пандуревић сматра да је амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун, указујући да је неопходно реформисати Федерацију БиХ због енормне јавне потрошње, само јавно рекао мишљење које се већ дуго може чути у неформалним разговорима са представницима ЕУ и САД.

"Мун је само практичан човјек и САД као земља са високом продуктивношћу, у ствари, указује да је неопходно смањити јавну потрошњу коју биљежи ФБиХ, а то је могуће само кроз њену унутрашњу реорганизацију", изјавила је данас Пандуревћева Срни.

Према њеним ријечима, ни САД ни ЕУ не могу да схвате да један ентитет, ФБиХ, троши 72 одсто свог бруто друштвеног производа /БДП/ на јавну потрошњу и да "тако сиромашан ентитет, са ниском продуктивношћу, има 11 влада и на стотине министарстава, што не би могла да издржи ни економија развијених европских држава".

Она подсјећа да је у мишљењу Венецијанске комисије из 2005. године децидно наведено да је неопходно реформисати федерални Устав у правцу смањења броја кантона и администрације.

"Оно што је занимљиво јесте да у том мишљењу пише да су тога свјесни и политичари у ФБиХ, али да су они спремни на такву реформу, само уколико она значи и прекрајање Републике Српске /РС/. Уствари, они су спремни на прекрајање дејтонског Устава БиХ, а не Вашингтонског споразума, односно, Устава ФБиХ", категорична је Пандуревићева.

Она истиче да је увјерена да "САД, Руска Федерација и ЕУ неће дозволити отварање Дејтонског мировног споразума и прекрајање двоентитетског уређења БиХ".

Према њеном мишљењу, то јасно говоре изјаве бројних званичника Стејт дипартмента који су посјетили БиХ у протекло вријеме, при чему су сви поручили да нема прекрајања Дејтона и двоентитетског уређења.

"Дакле, Српска може да буде мирна и спокојна, јер нема сумње да су захтјеви међународне заједнице усмјерени ка ревизију Вашингтонског мировног споразума", констатовала је Пандуревићева.

Она је подсјетила и да СДС већ годинама указује да је Вашингтонски споразум извор многих проблема у БиХ, од високе јавне потрошње до нерашчишћених односа између бошњачких и политичких фактора у Федерацији, и да је рјешења тих проблема неопходно тражити путем реформе федералног Устава.

Амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун поновио је данас новинарима у Сарајеву да је "Уставу ФБиХ неопходна реформа". На питање да ли то значи смањивање броја кантона, Мун је рекао да то питање препушта домаћим актерима, јер је чињеница да у ФБиХ постоји превелики број нивоа власти.