Пандуревић: Циљ МИП-а је да буде сервис једног народа у БиХ

СДС неће подржати извјештај о раду МИП-а за прошлу годину и сматра да он није смио бити усвојен ни на сједници Савјета министара БиХ, изјавила је данас Срни Александра Пандуревић, посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. Према њеним ријечима, министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај у претходне четири године не само да је […]

уторак, 15 марта, 2011 / 15:29

СДС неће подржати извјештај о раду МИП-а за прошлу годину и сматра да он није смио бити усвојен ни на сједници Савјета министара БиХ, изјавила је данас Срни Александра Пандуревић, посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Према њеним ријечима, министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај у претходне четири године не само да је урушио спољнополитички углед БиХ, него су и унутар МИП-а направљени недопустиви пропусти и злоупотребе с циљем да МИП буде сервис једног народа у БиХ, а на штету остала два народа.

Пандуревићева је најавила да ће посланици СДС-а инсистирати на формирању парламентарне комисије чији би задатак био да утврди чињенице о стању у МИП-у од тога да ли су и колико нарушене националне квоте код запошљавања у овом министарству и дипломатско-конзуларној /ДКП/ мрежи, преко тога у којим је све случајевима министар Алкалај иступао у своје име и злоупотребљавајући свој положај нанио штету БиХ и њеним односима са другим земљама, до тога како је трошен новац МИП-а, јер ревизорски извјештаји упућују на бројне незаконитости и финансијске малверзације.

"Ту ће сигурно посла бити и за истражне органе, односно полицију и тужилаштво, и ми очекујемо да свако уради свој дио посла, а да они који су МИП довели у овакво стање понесу одговорност за то", додала је Пандуревићева.

Наводећи да је МИП огледало читаве земље, она је нагласила да је управо зато неопходно у овом министарству увести ред.

"Протеклих година МИП је постао парадржавна институција и његов рад је потребно вратити у оквир Устава, због чега је јако важно да на чело МИП-а дође представник Републике Српске", поручила је Пандуревићева.0 КОМЕНТАРА

 1. Одакле вам уопште информација да ће Босић бити на челу МИП-а ? Што измишљате ?
  Он је јасно рекао да нема намјеру да се прихвати тог министарског мјеста него остаје привржен својој садашњој функцији тј. посланика у парламенту БиХ.

 2. iper, 16.03.2011. 09:47:04

  Па многи овдје пријатељу не знају да је господин Младен Босић био амбасадор у Словенији. Да је много пута се убацивао у МИП како би спријечио могуће проблеме по српски народ. Не знају да је господин Босић се у иностранству борио за РС док су неке комуњаре радиле против интереса РС!
  Не знају, да је недавно у сједишту СДС-а у Бања Луци боравио амбасадор Патрик Мун. Он је дошао у БЛ само да би се видио са Младеном Босићем и нити једним другим страначким лидером.

  Не знају да је Младен Босић један од најкултурнијих бх политичара и један од највећих образовних профила у РС. За господина Босића се никада ниједна криминална афера није везивала, док су сви остали имали упадице само такве!

  Њима смета заправо што је господин Босић за разлику од многих спреман на компромис и дијалог и који никада неће допустити да се РС цијела у виду политичке сцене.

  Овдје нико никада није узео за озбиљно изјаву Дорис Пак, а која каже „Политика је извор компромиса о неким питањима. Проблем Балканаца је у томе што компромис политичара сматрају издајом, а не знају уопште да и поред БиХ постоје комплексна међународна подручја… Па, како би ми у европском парламенту усвајали законе и резолуције када би свака чланица ЕУ имала супротан став (27 чланица) ?“

 3. Ништа га не би дисквалификовало, чак штавише можда је један од најбољих кандидата за то мјесто, само човијек неће тај посао да ради. Хоће да ради онај посао гдје му је народ дао повјерење, а то је парламентарна скупштина БиХ и да брани српске ставове у Сарајеву.

 4. blackwood, 16.03.2011. 13:55:47

  “Не знају, да је недавно у сједишту СДС-а у Бања Луци боравио амбасадор Патрик Мун. Он је дошао у БЛ само да би се видио са Младеном Босићем и нити једним другим страначким лидером.“

  Види народе на шта спаде СДС. А некад… Јебавали су мајку издајничку свакоме ко је купио пљескавицу у Мекдоналдсу.

  Које су то фуњаре.x-(

 5. Не само његовом, цијелокупном подршком свих амбасадора који пружају подршку СДС-у, а своју подршку СДС-у изразили су амбасадори Шведске, Норвешке, Француске, Италије… Једино су у СДС-у нашли странку која има елемената да у сфери политике ради на договору и ријешењима. То смета људима попут тебе, зато што их љубомора убија, али нека и треба! Велики је плус када амбасадори долазе да разговарају са страначким лидерима, а предсједник странке Младен Босић пошто је и дипломата, а и човијек са којим се може разговарати то је само мали допринос даљем јачању странке.

  Наравно, ја разумјем да си ти љубоморан зато што СПО и ваш вјечни романо писац Вук Драшковић никада није имао отворене разговоре са неким дипломатама, али… проблем је у вама. Нашао си да критикујеш политику странке која иза себе има бирачко тјело.. па.. Орозе, упропастио си свој углед у централи :D:D

 6. “предсједник странке Младен Босић пошто је и дипломата,“

  Твој предсједник био амбасадор у Словенији, а мој министар спољних дела. И тај твој дипломата, а мој није. Е јебига.

  “Једино су у СДС-у нашли странку која има елемената да у сфери политике ради на договору и ријешењима.“

  Иначе је познато уважавање СДС-а од стране западних дипломата. Ту ти немам шта ни одбити ни додати. Све је ако ти кажеш.

 7. Хахахаха.. па када је имао званични састанак са неким страним дипломатама ? :D:D Човјече драги, Вук Драшковић једва говори енглески језик, Младен Босић му може бити професор енглеског језика! Предсједнку Босићу је отац био професор енглеског. Зато и јесте спољна политика Србије била потпуно у колапсу када је Драшковић био на њеном челу. Вјероватно је радио на основној тачки своје нове идеологије: Заговорао је приступање Србије и Црне Горе „Партнерству за мир“ и НАТО-у.

  Босић је себе изградио као дипломату у иностранству, са угледом и цијењеношћу и зато га многи амбасадори у БиХ уважавају и уважаваће га.

  Заборављаш да је СДС промјенио своју цијелокупну инфраструктуру и заборављаш да ово нису времена Педија Ешдауна.

 8. Чујем неки дан код Бијељине се окупили неки Четници 😀 Питају их новинари „хоће ли доћи неко из СПО-а“.. кажу они „немамо ми више ништа са издајницима, Равна Гора је изгубила свој идентитет захваљујући Драшковићу и компанији“.

  Чекамо даље расуло! На слиједећим републичким изборима у Србији 2012. вас више нема!

 9. Ма дајте људи, нема од те приче ништа.
  А то да је Босић нешто нај нај, то могу причати само страначки кадрови и нико више. Странка му се поцјепала колико је добар лидер, један је од образованијих, па најобразованији је на политичкој сцени био Кузмановић, па није био нешто хвалоспјева вриједан. СДС компромиси су се показали као сјајни прагматични потези, нема шта.
  А и кога брига хоће ли се прихватити овог мјеста или неће?

 10. Ментор,

  Нико није савршен али је чињеница да је једино Младен Босић и СДС у времену формирања власти за заједничке органе показао дозу спремности на компромисе и квалитетна ријешења. Захваљујући томе имамо јединствен наступ српског блока у парламенту БиХ са 14 посланика.. тј. СДС-СНСД-ДНС-ПДП. Овој држави су потребни мало флексибилнији политичари – политичари који се могу договрити и који су спремни да некада и попусте.

  Зашто се дају паушалне оцјене у вези странке ? Па, странка је на прошлим општим изборима добила повјерење више од 150.000 грађана РС. Политички прелетачи су увијек постојали, али СДС од завршетка избора се потпуно стабилизовао и добро се котира у свом бирачком тјелу.

 11. У односу на изборе из 2006. године странка је направила значајан помак, и то на челу са Младеном Босићем. Дакле, СДС са обновљеном инфраструктуром има веома велике шансе да напредује и да повећа своје бирачко тјело пред локалне изборе следеће године.

 12. blackwood, 16.03.2011. 23:22:49

  “Равна Гора је изгубила свој идентитет захваљујући Драшковићу и компанији“.“

  Јашта је нег’изгубила. Направи СПО цркву, музеј, споменик Дражи, доведе воду и асфалт. То ти је по бијељинским четницима губљење идентитета Равне Горе.

  Тај издајник Драшковић се избори да ми четници добијемо равноправан статус са партизанима. Како га није срам да нас изједначава са њима. Фукара издајничка.

 13. Орозе,

  јел` се слажеш самном када кажем да од следећих избора ви не постојите ? 🙂
  Пошто је Вуку прече да напише роман и да изјави коју „паметну на рачун уласка Србије у НАТО“, онда је јасно да њега боли увце за странку, Равну Гору и оне слиједбенике који су вас се у великом броју одрекли!
  Вас ће на слиједећим изборима у Србији коштати она основица – уништили сте своју политичку идеологију и то ћете морати платити опстанком.

Оставите одговор