Пандемија им баш сјела: Кинеска економија забиљежила квартални раст какав не памте од времена кад су се борили против глади

Кинеска економија забиљежила је раст од рекордних 18,3 посто у првом кварталу 2021. године, у односу на исти квартал прошле године. То је највећи скок бруто домаћег производа (БДП) од када је Кина 1992. године почела да води тромјесечне евиденције.

петак, 16 априла, 2021 / 12:36

Међутим, бројке су испод су очекивања, јер се рачунало и на раст од 19 одсто.

"Национална економија добро је започела годину. Међутим, морамо бити свјесни да се епидемија и даље шири на глобалнон нивоу, међународно окружење је компликовано, с великим неизвјесностима и нестабилностима”, навео је кинески завод за статистику, који је објавио податке из првог квартала.

Друге кључне бројке које су објавили статистичари такође указују на континуирани опоравак, поготово у поређују с изузетно слабим бројевима из прошле године. У првом кварталу 2020. године кинеска економија забиљежила је пад за 6,8 одсто, због блокада широм земље на врхунцу избијања пандемије коронавируса, преноси ББЦ.

Индустријска производња у марту ове године порасла је за 14,1 одсто у односу на годину раније, док је продаја на мало порасла за 34,2 одсто.

"Обећавајуће је да мјесечни показатељи сугеришу да су индустријска производња, потрошња и инвестиције у марту порасле”, рекао је Луис Куијс, шеф за азијску економију у истраживачкој и консултантској фирми Оксфорд Економикс.

Уз помоћ строгих мјера за сузбијање вируса и хитне помоћи компанијама, економија се стабилно опорављала од посљедица пандемије. Међутим, неки аналитичари предвиђају да ће раст успоравати како се смањује владина фискална и монетарна подршка.

Упркос катастрофалном почетку године, Кина је била једина велика свјетска економија која је забиљежила раст у 2020. години, иако најслабији у посљедњих неколико деценија – 2,3 одсто.