Палма осуђен јер гласно не воли хомосексуалце

Први основни суд у Београду донио је пресуду да је градоначелник Јагодине и предсједник Јединствене Србије Драган Марковић крив за дискриминацију ЛГБТ популације, саопштила је данас Геј стрејт алијанса (ГСА). У саопштењу се наводи да је суд Марковићу забранио да понавља „извршену дискриминацију и наложио му да Геј стрејт алијанси надокнади судске трошкове”. Правна служба […]

среда, 2 новембра, 2011 / 18:09

Први основни суд у Београду донио је пресуду да је градоначелник Јагодине и предсједник Јединствене Србије Драган Марковић крив за дискриминацију ЛГБТ популације, саопштила је данас Геј стрејт алијанса (ГСА).

У саопштењу се наводи да је суд Марковићу забранио да понавља „извршену дискриминацију и наложио му да Геј стрејт алијанси надокнади судске трошкове”.

Правна служба ГСА поднела је 22. августа ове године тужбу против Марковића због његове изјаве дате медијима 15. августа у којој је рекао: „Став Јединствене Србије и мој лични став је – ми смо против сваког скупа где хомосексуалци демонстрирају улицама Београда и желе да прикажу нешто што је болест да је нормално”.

У образложењу судске пресуде наведено је, како је пренијела ГСА, да одредбе Закона о забрани дискриминације предвиђају да је изазивање и подстицање неравноправности, мржње и нетрпељивости по основу сексуалне оријентације тешки облик дискриминације, посебно ако се то чини путем јавних гласила.

„У конкретном случају лично својство, односно сексуалну оријентацију, Марковић је приказао као болест и као нешто ненормално и то путем јавних гласила, чиме је извршена тешка дискриминација”, пише у образложењу пресуде.

Геј стрејт алијанса изразила је задовољство пресудом, као и брзином којом је донијета и истакла да се нада да она неће бити преиначена у другостепеном поступку и да ће постати правоснажна.

За ГСА је „овај случај од стратешке важности пре свега због чињенице да је по први пут у Србији донета пресуда неком политичару због тешке дискриминације и говора мржње против ЛГБТ популације, као и због злоупотребе најчешће друштвене предрасуде и неистине о ЛГБТ особама да су оне болесне”.

„Такве изјаве политичара и функционера, пре свега оних који се доста појављују у јавности попут Драгана Марковића Палме, морају бити оштро законски санкционисане јер политичари, било да су у власти или у опозицији, сносе највећу одговорност за ширење толеранције и изградњу демократског друштва, културе ненасиља и поштовања основних људских права”, пише у саопштењу.

Геј стрејт алијанса је због исте изјаве против Марковића поднела кривичну пријаву због повреде равноправности и расне и друге дискриминације. Тај поступак још није почео.

У Првом основном суду у Београду за 22. новембар заказано је прво рочиште против одборника Демократске странке Србије у Скупштини града Београда Небојше Бакареца, против кога је ГСА поднела тужбу због тврдњи у тексту писаном за сајт видовдан.орг да су ЛГБТ особе ипак болесне и да им је због тога потребно обезбедити стручну помоћ.

Марковић: Никада нећу прихватити одржавање геј параде

Предсједник Јединствене Србије Драган Марковић изјавио је данас да никада неће прихватити да је геј парада нешто што треба де се деси у Србији и да је поносан на судску пресуду да је крив за дискриминацију ЛГБТ особа, уколико је она цијена да се не одржавају такви скупови.

„Ако сам ја стварно допринео томе да се не одржи ‘парада срама’ у Београду поносан сам и на казну и на све оно што је суд донео као пресуду”, казо је Марковић агенцији Бета и додао да као председник једне политичке партије „ваљда има право да изнесе свој став”.

Марковић је казао да нико неће моћи да му забрани да каже да је против геј бракова и геј параде.

„Могу да ме осуђује свакога дана, али кад год буде Геј алијанса организовала параду ја ћу да кажем да нисам за насиље, али да нисам ни за одржавање таквог скупа”, казао је Марковић додајући да никада није позивао на насиље против геј популације и крвопролиће.

Он је навео да је неодржавањем параде заправо спријечено насиље на улицама Београда, као и то да се понове дешавања од прошле године када је током геј параде на улицама Београда повријеђено доста полицајаца.

„Ако је то цена за неодржавање геј прааде, односно параде срама у Београду, онда ја прихватам ту казну и поносан сам зато што је избегнуто да се дешава оно што се десило прошле године, да дође до повређиванај полицајаца и да се руше објекти”, казао је Марковић.

Он је оцијенио да је неодржавањем геј параде избјегнуто и то да се из Београда пошаље једна ружна слика и то у тренутку када Србија очекује статус кандидата за чланство у Европској унији.

Марковић је напоменуо да се са делегацијом привредника из Јагодине сада налази у Бечу и да ће када се врати у Србију проучити пресуду и одлучити како ће реагиовати и да ли ће можда улагати жалбу.

„Очекујем да ће ме суд осудити и због тога што сам гласао против Закона против дискриминације”, казао је Марковић.