Палестина предала захтјев за чланство у УН

Палестински предсједник Махмуд Абас поднио је данас захтјев Уједињеним нацијама да признају државу Палестину, иако су САД најавиле да ће то спријечити ветом. Абас је најпре предао генералном секретару УН Бан Ки-муну писмо са захтјевом за пуноправно чланство Палестине у УН, који ће накнадно разматрати Савјет безбједности УН. Палестински предсједник је дочекан бурним аплаузом када […]

петак, 23 септембра, 2011 / 22:05

Палестински предсједник Махмуд Абас поднио је данас захтјев Уједињеним нацијама да признају државу Палестину, иако су САД најавиле да ће то спријечити ветом.

Абас је најпре предао генералном секретару УН Бан Ки-муну писмо са захтјевом за пуноправно чланство Палестине у УН, који ће накнадно разматрати Савјет безбједности УН.

Палестински предсједник је дочекан бурним аплаузом када је после тога ушао у салу да се обрати учесницима 66. засиједања Генералне скупштине УН, гдје је рекао да је спреман да се обнови преговоре с Израелом, уз поштовање граница из 1967. године.

"Ми пружамо наше руке израелској влади и израелском народу за склапање мира", рекао је Абас, а његове ријечи су наишле на овације.

"Наш народ ће наставити народни, мирни отпор", најавио је такође Абас, критикујући израелску политику ширења јеврејских насеља уз упозорење да ће наставак изградње уништити шансе за дводржавно ријешење и да пријети да подрије саму Палестинску управу.

Управо је израелску политику ширења јеврејских насеља на окупираној територији прогласио кривом за пропаст преговора с Израелом, обновљених почетком септембра прошле године. Палестинци су у преговоре ушли отворена срца, али и су убрзо пропали, рекао је Абас.

Израелски премијер Бењамин Нетњаху говориће такође данас на засиједању ГС и очекује се да ће рећи како су директни преговори једини пут до палестинске државе. Абасов захтјев УН сматра се историјским без обзира на резултат. Хиљаде Палестинаца су у свечаној атмосфери пратиле његов говор преко великих екрана широм Западне обале машући заставама и носећи портрете дугогодишњег лидера Јасера Арафата.