Палестина добија нови статус у Данској

ТЕЛ АВИВ – Данска је најавила да ће подићи дипломатски статус палестинских представника у Копенхагену на ниво мисије, у складу с потезом још неколико земља Европске уније, изјавио је дански премијер Ларс Лоеке Расмунсен. Расмунсен је саопштио ту одлуку данске владе синоћ, на заједничкој конференцији за новинаре са палестинским председником Махмудом Абасом у Копенхагену. Абас, […]

четвртак, март 10, 2011 / 09:54

ТЕЛ АВИВ – Данска је најавила да ће подићи дипломатски статус палестинских представника у Копенхагену на ниво мисије, у складу с потезом још неколико земља Европске уније, изјавио је дански премијер Ларс Лоеке Расмунсен.

Расмунсен је саопштио ту одлуку данске владе синоћ, на заједничкој конференцији за новинаре са палестинским председником Махмудом Абасом у Копенхагену. Абас, који је био у првој званичној посети Данској, рекао је да такав корак одражава „ дубоку посвећеност између две земље”.

Велика Британија је у понедељак донијела исту одлуку, идући корацима Француске, Ирске, Португала и Шпаније. Норвешка која није члан ЕУ је у децембру палестинску делегацију унаприједила у мисију и шефу мисије дала ранг амбасадора, наводе свјетске новинске агенције.

Данско Министартво спољних послова је, међутим, јасно рекло да не разматра признање палестинске државе, за разлику од многих држава Јужне Америке које су недавно признале Палестину.

„Што се тиче званичног признања, Европска унија је рекла много пута да ће предузети тај корак у одговарајуће вријеме, на основи доприноса које ће признање донијети (мировним) преговорима и дводржавном рјешењу”, наведено је у саопштењу.

Званичници британског Форин офиса су такође нагласили да унапређење дипломатског статуса „није први корак ка признању палестинске дрзаве, већ признање напретка учињеног у изградњи институција државе”, пренијели су израелски медији.

Израел се нашао под појачаним притиском међународне заједнице због застоја у директним преговорима о миру који су прекинути неколико недеља након што су обновљени у Вашингтону почетком септембра.

Палестинска страна одбија да се врати за преговарачки сто док Израел не продужи ограничени мораторијум на изградњу у јеврејским насељима на окупираној земљи.

Представници четворке блискоисточних мировних посредника, коју чине УН, САД, ЕУ и Русија, планирали су да се састану овог месеца у Паризу у покушају да обнове мировни процес, али је састанак, према писању израелске штампе, одложен за април.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *