Пакт: Петар Ђокић и Курди

Звучи невјероватно, али данас је заиста неко озбиљно поменуо паралелу Република Српска-Курдистан. Амерички напад на Ирак остварио је дио курдског сна: Курдистан или макар један његов дио, сада је под контролом самих Курда на сјеверу Ирака, што је раније под влашћу Садама Хусеина била научна фантастика. Док се Шиити и Сунити немилице убијају, Ирбил, највећи […]

субота, септембар 18, 2010 / 14:18

Звучи невјероватно, али данас је заиста неко озбиљно поменуо паралелу Република Српска-Курдистан.

Амерички напад на Ирак остварио је дио курдског сна: Курдистан или макар један његов дио, сада је под контролом самих Курда на сјеверу Ирака, што је раније под влашћу Садама Хусеина била научна фантастика.

Док се Шиити и Сунити немилице убијају, Ирбил, највећи град курдске регије данас сасвим ријетко испуњава странице ,,свјетске црне хронике“. Курди су постали битан фактор стабилности подијељеног Ирака, што потврђује да је њихов лидер Џалал Талабани, први неарапски предсједник Ирака.

Готово изненађујуће је стигла вијест да је предсједник овдашње Социјалистичке партије успоставио сарадњу са овим политичким чиниоцем, којег не треба бркати са, много познатиијом, Радничком партијом Курдистана.

Шта је потписано?

У Љубљани је 17.09. потписан споразум о међусобној политичкој сарадњи између Социјалистичке партије коју је представљао предсједник Петар Ђокић и Патриотске уније Курдистана (ПУК) коју је представљао заступник Генералног секретара Џалала Талабанија, предсједника Републике Ирак и потпредсједника Социјалистичке интернационале – Хикмат М. Карим, извршни функционер-представник Политбироа ПУК.

Основа договора је подстицање развоја политичких, дипломатских,културних и привредних односа и различитих облика размјене између Ирака и Босне и Херцеговине. Посебно је изражен позив и спремност  СП да се укључи у  подршку регионалној Курдистанкој влади у њеним настојањима за стварање проспреритетног Курдистана и Ирака кроз размјену и едукацију кадрова, те политичко савјетовање и охрабривање привредних субјеката да се укључе у економску обнову Курдистана и Ирака као и да се успостави редовна сарадња у међусобним посјетама званичника и чланства странака.

Ђокић: Циљ нам је Социјалистичка интернационала

Предсједник Ђокић је овом приликом изјавио да овај споразум са важном партијом у Ираку чији је предсједник и предсједник Ирака, да је ова странка и чланица Социјалистичке интернационале /СИ/ којој СП жели да припадне и да је ово важан корак са СИ.

-Желимо да наредном периоду се политичке подстичем и културну и економску сарадњу која је најважнија између држава и региона, посебно је је у нашој земљи веома лијепо сјећање на послове које смо раније обављали у Ираку и да је ово корак ка обнављању те сарадње. СП је у БиХ носилац прогресивних идеја и да је то основа за испуњавање програма и сарадње из споразума.

Ђокић је нагласио сарадњу из области енергетике, шумарства, дрвопрерађивачке индустрије, пољопривреде, грађевинарства у којима имамо квалитетне компаније за велике послове, као и саобраћајна и туристичка сарадња.

Карим: Имамо своје компаније

Хикамт Карим је рекао да је ово почетак сарадње ПУК и СП на многим пољима и да је ово први пријатељ те странке на Балкану, те да се нада да споразум неће бити само мртво слово на папиру. Карим је потврдио важност економске сарадње и економије као темеља политичке стабилности. Он је рекао да је ПУК  власник једне од највећих фирми за трговину нафте и грађевинског материјала на Блиском истоку и да странка користи уставну могућност, како не би зависила од државе, да посједује 16 великих компанија које раде за њу како би очувала независност. Преко тога се финансира још 120 невладиних организација и цивилног сектора.

Он је изразио наду да ће ово бити почетак сарадње двије регије,  Курдистана у оквиру Ирака и РС као дијела БиХ и да постоји много сличности између  регија као нпр.да је Курдистан најразвијенији дио Ирака са 17 конзуларних предстанвиштава у главном граду.

-Сарадња Курдистана и РС ће бити примјер за регионалну сарадњу у цијелом свијету. Курдистан има велики потенцијал, 6 милијарди долара трговинске размјене са Турском, четири милијарде са Ираном и зашто не би са РС било 2 милијарде.

Он је додао да у Курдистану ради 11.000 страних компанија, а да сада очекују и оне из РС,

Он је рекао да ће се на 50 годишњици прославе партије, будуће генерације поносити споразумом који је данас постигнут. Ове ријече можда некоме звуче небитно, као временска прогноза у Зимбабвеу, али за сваку је похвалу да једна партија из локалног миљеа гради односе на међународном нивоу.0 КОМЕНТАРА

  1. И? Шта би од сарадње? Главни доведе и војног аташеа Намибије, док почасни конзул Никарагве чека три дана у ходнику да га бар Спома прими.

    Све је отишло у Хондурас, само Главни у Доминику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *