Пакистанци највише мрзе Америку, Срби и Грци у топ 10

Пакистан је на врху листе земаља које највише мрзе Америку,а Србија заузима 10. мјесто, резултати су најновијих истраживања које су спровели агенција "Галуп" и "Меридиан интернатионал центер" у склопу америчког "Глобал лидершип пројекта".

недеља, 17 марта, 2013 / 13:43

На основу истраживања, портал 24/7 Вол ст. објавио је да су Срби љути што је Америка међу првима дала своју подршку независном Косову.

Истраживање о имиџу америчког лидерства обављено је у 130 земаља.

Према резултатима истраживања, на другом мјесту су Палестинци, а слиједе становници Алжира, Либана, Египта, те Ирана, Ирака и Јемена.

У неким дијеловима свијета, становници о Америци углавном размишљају негативно и имају врло лоше мишљење о њеном вођству.

У чак седам земаља више од 60 одсто становника не мисли добро о данашњем вођству САД, а у Пакистану је тај број скоро 80 одсто.

Није изненађујуће да се већина земаља с листе налази на Блиском истоку.

Главни фактори који су нарушили америчку слику у региону су "амерички рат против тероризма", који обухвата ратове у Ираку и Авганистану и нарушавање пакистанског ваздушног простора током убиства Осаме бин Ладена. Становништво у ове три државе исказало је тако највеће неодобравање америчкој политици и лидерству.

И релативно јаки дипломатски односи са Израелом довели су до затегнутих односа између САД и ових држава.

Драматично је опала `љубав` према Америци и у Грчкој, која је на деветом мјесту ове листе. То незадовољство је посебно изражено у посљедњих пет година када је почела економска криза.

Све земље са највећим негодовањем према америчкој влади налазе се у тешкој економској ситуацији.

Већина има висок ниво сиромаштва, а према подацима агенције "Галуп", у овим земљама су најлошији економски и социјални услови за живот.

У тим земљама је и висок ниво политичке нестабилности а у многим случајевима присутан је и висок ниво тероризма.