Пакистан: Ухапшен Јунис ал Мауритани

Пакистан је саопштио данас да је његова обавјештајна служба ухватила "утицајног лидера Ал каиде" Јуниса ал Мауританија, одговорног за извођење међународних терористичких операција. У саопштењу пакистанске војске наводи се да је Ал Мауритани добио од Осаме бин Ладена наређење да нападне америчке, аустралијске и европске економске интересе. Пакистанска војска описује ово хапшење као "још један […]

понедељак, 5 септембра, 2011 / 17:09

Пакистан је саопштио данас да је његова обавјештајна служба ухватила "утицајног лидера Ал каиде" Јуниса ал Мауританија, одговорног за извођење међународних терористичких операција.

У саопштењу пакистанске војске наводи се да је Ал Мауритани добио од Осаме бин Ладена наређење да нападне америчке, аустралијске и европске економске интересе.

Пакистанска војска описује ово хапшење као "још један фаталан ударац" Ал каиди и додаје да су ухапшена још два важна оперативца ове милитантне групе.

"Он је планирао да нападне америчке економске интересе, укључујући нафтоводе и гасоводе, бране хидроелектрана и нафтне танкере у међународним водама, уз кориштење глисера натоварених експлозивом", пише у саопштењу.

Пакистан је изложен снажном притиску САД да предузме одлучну акцију против Ал каиде и осталих милитантних група, од када су амерички специјалци пронашли и убили Бин Ладена у једном пакистанском граду у мају.

У саопштењу пакистанске војске наводи се да је хватање Ал Мауританија била "заједничка операција", што сугерише могућност да су се односи Исламабада и Вашингтона поправили.

Амерички званичници раније су саопштили да је замјеник шефа Ал каиде, Либијац Атијах абд ал Рахман, убијен у америчком ваздушном удару у Пакистану 22. августа, недалеко од границе са Авганистаном. Пакистански званичници нису потврдили ову информацију.