Пахор: ЕУ ће се проширити ако жели мир

ЉУБЉАНА – Европска унија мора наставити са проширењем на југоисток Европе, ако жели трајни мир и стабилност на Балкану, изјавио је словеначки премијер Борут Пахор. „Не треба да запоставимо тај регион и сматрамо да је све у реду само зато што је тамо у овом тренутку мирно, јер тај мир би врло лако могао да […]

недеља, март 6, 2011 / 15:26

ЉУБЉАНА – Европска унија мора наставити са проширењем на југоисток Европе, ако жели трајни мир и стабилност на Балкану, изјавио је словеначки премијер Борут Пахор.

„Не треба да запоставимо тај регион и сматрамо да је све у реду само зато што је тамо у овом тренутку мирно, јер тај мир би врло лако могао да буде прекинут”, рекао је Пахор у интервјуу агенцији АФП, уочи дводневне посjете Француској, током које ће разговарати са француским предсjедником Николом Саркозијем.
„Рећи ћу Саркозију да би тренутни мир у региону могао бити угрожен ако не буде било напретка у рjешавању осjетљивих унутрашњих питања као, на примjер, у случају Босне, или билатералних питања, као што је случај са Косовом или Македонијом и Грчком”, додао је словеначки премијер.
Словенија је једина бивша југословенска република која је до сада ушла и у ЕУ и у зону евра и упорно се залаже за даље проширење Уније 27 земаља на југоисток.
За разлику од Француске и Њемачке, Словенија сматра да би и Турској требало омогућити да једног дана постане пуноправна чланица ЕУ, навео је Пахор.
„Стратешки и дугорочно гледано, Европској унији је у интересу да земља попут Турске буде њена чланица и не треба да се плаши тога”, казао је Пахор који је пошле седмице током дводневне посјете Истанбулу разговарао са турским предсједником Абдулахом Гулом.
Он је, међутим, истакао да ова разлика у ставовима неће покварити односе са Француском и Њемачком.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *