Пад Мубарака као пад берлинског зида

ПАРИЗ – Оставка египатског предсједника Хоснија Мубарака ударни је наслов данашње свјетске штампе која о томе пише са опрезним оптимизмом, уз инсистирање на неизвјесности која се надвија над арапским свијетом. "Египатски марш ка слободи је тек почео. Али, тај нови Египат је најбоља прилика да се промјени окоштали арапски свијет и Египћани и њихови пријатељи […]

субота, фебруар 12, 2011 / 15:35

ПАРИЗ – Оставка египатског предсједника Хоснија Мубарака ударни је наслов данашње свјетске штампе која о томе пише са опрезним оптимизмом, уз инсистирање на неизвјесности која се надвија над арапским свијетом.

"Египатски марш ка слободи је тек почео. Али, тај нови Египат је најбоља прилика да се промјени окоштали арапски свијет и Египћани и њихови пријатељи треба да је искористе", пише амерички "Вол стрит џорнал".

"Њујорк тајмс" оцењује да од сада, САД и друге демократске државе морају да буду спремне да врше притисак за "комплетне демократске промене у Египту".

И "Вашингтон пост" оцењује да западне земље и САД морају да изврше притисак на египатску војску јер би војна власт "могла да одлучи о мапи пута ка демократији и изборима".

Лондонски "Тајмс" пише да пад Мубарака доноси "радост, наду и слободу у Египат, али такође и пријетњу неизвјесности и промјена у једном нестабилном региону".

"То је био пад Берлинског зида за ту генерацију. Египат, Блиски исток и политика у арапском свијету измењени су заувјек", пише лист истичући да, иако "неће пасти све домине", многе владе сада ће се позабавити тиме да избјегну оне проблеме који су покренули египатску револуцију.

Са друге стране, "Дејли телеграф" оцјењује да је, "без икакве сумње, то што се слави као тријумф народа, у ствари војно преузимање власти".

"Индепендент" упозорава да Мубаракова оставка означава почетак кризе а не њен крај и оцјењује да сада све зависи од начина на који ће војска искористити своја овлашћења јер "на жалост" ранији примјери наводе на закључак да војни режими не пристају на предају власти демократски изабраним предсједницима.

Француска штампа поставља питање "ко је сљедећи" након свргнутих предсједника Туниса и Египта, наводећи да је алжирски лидер Абделазиз Бутефлика "на врху листе прогноза".

"Бројни ауторитарни режими мораће да се прилагоде новом дјељењу карата или да се припреме да пруже руку", оцењује "Фигаро".

Лондонски "Фајненшел тајмс" истиче да "у Египту и у арапском свијету више нема разлога да се не примене демократски принципи."

Италијански лист "Република" пише да египатској револуцији треба дати име и да се не може избећи да се она назове "wеб револуција".

Генерација оних који користе блог, Твитер и Фејсбук је "потпалила фитиљ и довела до тога да падне Мубарак", закључује италијански дневник.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *