Пад дионица у Азији

Дионице на азијско-пацифичким берзама данас су снажно пале, након што министри финансија ЕУ на састанку у Пољској овог викенда нису најавили конкретне кораке у рјешавању дужничке кризе, те су одгодили доношење одлуке о новој помоћи Грчкој за октобар. Снажније губитке биљежили су велики извозници на европско тржиште, банкарске групације те рударски сектор. МСЦИ индекс азијско-пацифичке […]

понедељак, 19 септембра, 2011 / 14:04

Дионице на азијско-пацифичким берзама данас су снажно пале, након што министри финансија ЕУ на састанку у Пољској овог викенда нису најавили конкретне кораке у рјешавању дужничке кризе, те су одгодили доношење одлуке о новој помоћи Грчкој за октобар.

Снажније губитке биљежили су велики извозници на европско тржиште, банкарске групације те рударски сектор.

МСЦИ индекс азијско-пацифичке регије посрнуо је 2,5 одсто.Хонгконшки Ханг Сенг пао је 2,76 одсто, кинески ЦСИ 300 за два одсто, јужнокорејски Коспи 1,04 одсто, а аустралијски С&П/АСX 200 за 1,64 одсто. На јапанским берзама није се трговало због празника.

Значајан пад тренутно биљеже и еВропски берзански индекси. Лондонски ФТСЕ 100 устукнуо је 1,69 одсто, франкфуртски ДАX 2,54 одсто, а паришки ЦАЦ 40 за 2,20 одсто. Регионални индекс Стоxx Еуропе 600 ослабио је 1,90 одсто.