Озонска рупа над Антарктиком се смањује, на нивоу је из 1987.

Озонска рупа над Јужним полом, која је 2000. достила највећи обим, данас је смањена на величину какву је имала 1987.

недеља, 7 јануара, 2018 / 14:20

Почетком осамдесетих година прошлог вијека научници су открили да спрејеви за косу, расхладне ствари и друге хемикалије ослобађају материје које могу да оштете и на крају униште озон.

Наиме, хлорофлуороугљеници (ЦФЦ) на крају свог пута наилазе на молекуле озона, а сунчево зрачење ослобађа хлорни гас из ЦФЦ-а. Под утицајем хлора молекули озона се распадају, а од њих поново настају обични молекули кисеоника. На тај начин се уништава озонски омотач.

Отворена озонска рупа изазвала је глобални аларм, а на крају је 1987. године свака држава на свијету потписала Монтреалски протокол којим се обавезала на смањење употребе фреона за 50 одсто. Овај уговор се сматра најуспјешнијим споразумом о заштити околине у историји, а постоје и докази да су резултати овог уговора веома успјешни.

Користећи сателитске податке од 2005. до 2016. године, научници НАСА-е утврдили су да се ниво хлора у озонском омотачу смањује за готово 1 одсто сваке године.

Ово је први пут да су научници били у стању да измјере хемијски састав унутар озонске рупе и посматрају смањење оштећења озонског омотача. Ово је добра вијест за човјечанство, али научници наглашавају да је потребно да прођу деценије да озонска рупа у потпуности нестане.

– Хлорофлуороугљеници (ЦФЦ) могу да живе од 50 до 100 година и дуго се задржавају у атмосфери. Стога, када је реч о озонској рупи она ће се смањивати до 2080. године, а и тада ће постојати мала рупа – рекла је Ен Даглас, научник и коауторка студије објављене 4. јануара у научној литератури.

Подсјећамо, Озонска рупа је била највећа 2000. године када је била широка око 30 милиона квадратних километара.