Озбиљни су: Инфлација 0,2% већа у јануару, него у децембру

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, у јануару 2014. године су у просјеку веће за 0,2 одсто него у децембру прошле године, саопштено је из Агенције за статистику БиХ. Алкохолна пића и дуван у просјеку су скупљи за 5,3 одсто, храна и безалкохолна пића за […]

понедељак, 10 марта, 2014 / 10:51

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, у јануару 2014. године су у просјеку веће за 0,2 одсто него у децембру прошле године, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

Алкохолна пића и дуван у просјеку су скупљи за 5,3 одсто, храна и безалкохолна пића за 0,7 одсто, здравство за 0,3 одсто, док су одјећа и обућа појефтинили за 4,1 одсто, комуникације за 0,3 одсто, намјештај, уређаји за домаћинство и редовно одржавање куће за 0,2 одсто, као и превоз и остала добра и услуге.

У осталим одјељцима у истом периоду нису забиљежене просјечне мјесечне промјене нивоа цијена.

Цијене у јануару ове у просјеку су ниже за 1,5 одсто него у истом мјесецу лани.

Цијене одјеће и обуће у просјеку су ниже за 5,2 одсто, хране и безалкохолних пића за четири одсто, здравства за 0,6 одсто, као и превоза, намјештаја, апарата за домаћинство и редовно одржавање куће за 0,5 одсто, комуникација за 0,3 одсто, осталих добара и услуга за 0,2 одсто, те становања, воде, електричне енергије, гаса и других енергента за 0,1 одсто.

Просјечни раст цијена забиљежен је у одјељцима алкохолна пића и дуван за 5,8 одсто, образовање за 0,7 одсто, рекреација и култура за 0,5 одсто, те ресторани и хотели за 0,3 одсто.Оставите одговор