Озбиљан је сукоб: Транспорт гаса кроз Украјину ка ЕУ несметан и максималан

Очекује се да транзит руског гаса кроз Украјину данас буде на максимуму, у оквиру "Гаспромових” уговорних обавеза – нешто више од 109 милиона кубних метара, показали су подаци украјинског оператера гасног транспортног система (ГТС) .

недеља, 27 марта, 2022 / 14:14

Транзит је од краја фебруара био близу максималних обавеза "Гаспрома” по уговору о транзиту, а то је 109,6 милиона кубних метара дневно (40 милијарди кубних метара годишње), и био је у благом паду неколико дана прошле недјеље, преноси агенција РИА Новости.

Гасовод Јамал-Европа, којим се гас допрема преко Бјелорусије и Пољске, наставио је да ради у реверзном режиму од 15. марта, односно проток гаса, како показују подаци њемачке компаније "Гаскејд”, иде од Њемачке Пољској, а не обрнуто. (Извор Танјуг)

Напомене

Упркос сукобу између Русије и Украјине, транспорт гаса из Русије кроз земљу у којој "обавља специјалну операцију" није прекинут. Земље ЕУ увеле су санкције Русији због "инвазије на Украјину" али нису престале да купују руски гас. Цијене гаса у ЕУ су порасле не због несташице, већ због тога што су под притиском САД земље ЕУ одбијале да потпишу дугорочне уговоре којима би на дужи рок имале гарантовану цијену. Предсједник Русије критиковао је западне земље да препродају руски гас који добијају по јефтинијој цијени, земљама попут Украјине које су одбиле да сарађују са Русијом и купују њен гас.Оставите одговор