Ово саопштење значи да је СДС против НАТО?

Српска демократска странка подсјећа грађане Републике Српске да је СНСД од 2005 године до данас учинио све да БиХ уђе у НАТО и да се на свим документима који то омогућавају налазе потписи СНСД-овог двојца са кормиларом Николе Шпирића и Небојше Радмановића.

уторак, 10 јула, 2018 / 20:33
На крају СНСД-овог пута у НАТО без повратка стоји предсједница Владе РС Жељка Цвијановић која је данас истакла "да не треба политизовати питање које се односи са план сарадње БиХ са НАТО-ом, јер постоје одређене акције које подразумијевају учешће свих у региону".
Српска демократска странка подсјећа СНСД и Жељку Цвијановић да чланство у НАТО није могуће док је на снази Декларација Србије о војној неутралности. Сваки српски политичар који би гласао за НАТО, док Србија не би ушла у НАТО, подјелио би српски народ.
Најприје је Шпирић 2005 године као предсједавајући Представничког дома ПС БиХ потписао Закон о одбрани БиХ у којем стоји да ће све бх. институције провести потребне активности за пријем БиХ у НАТО.
Годину дана касније, у децембру 2006 године, предсједавајући Предсједниства БиХ Небојша Радмановић потписао је Споразум о приступању БиХ у НАТО програм "Партнерство за мир".
Током 2008 године Шпирић као предсједавајући Савјета министара БиХ потписује више докумената међу којима су Споразум о размјени безбједоносних информација са НАТО савезом и Иницијативни документ за интензивирани дијалог БиХ са НАТО.
У марту 2008 године, у Касарни "3. мај” у Добоју, потписан је Споразум о коначном располагању покретном војном имовином. Споразум су потписали Милорад Додик као предсједник Владе РС и Никола Шпирић као Предсједавајући Савјета министара.
Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписао је у јуну 2009. године формални захтјев БиХ за Акциони план за чланство у НАТО (МАП).
Наставак СНСД-овог пута у НАТО био је у марту 2010. године када се предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић у Бриселу састао са генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фогом Расмусеном и учествовао на састанку Сјеверноатлантског савјета НАТО-а. Шпирић је оцијенио је да ће чланство БиХ у Акционом плану НАТО-а (МАП) ојачати изнутра БиХ и њену стабилност.


1 КОМЕНТАР