Ово мора да је болило: Џорџ Буш честитао Бајдену побједу са "јасним резултатом"

Бивши амерички предсједник, републиканац Џорџ Буш данас је честитао Џозефу Бајдену побједу на предсједничким изборима које је означио као "поштене и са јасним резултатом".

недеља, 8 новембра, 2020 / 23:45

"Упркос нашим политичким разликама, знам да је (демократа) Бајден добар човјек који је добио могућност да води и уједини нашу земљу", рекао је Буш који је био предсједник САД од 2001. до 2009. године.

Буш је додао да рекордни одзив бирача на изборима одржаним 3. новембра свједочи о "добром здрављу демократије" у САД.

"Предсједник Доналд Трамп има право да тражи поновно бројање гласова и да поднесе жалбу суду и сви проблеми ће бити ријешени. Међутим, мислим да Америкаци могу да имају повјерење у ове поштене изборе, чији ће интегритет бити потврђен и чији је резултат јасан", додао је Буш.

Амерички медији пренијели су у суботу да је демократа Бајден побиједио противника, републиканца Трампа пошто је прешао праг од 270 електорских гласова колико је потребно за побједу.

Бајден је прогласио побједу и добија честитке из цијелог свијета, док Трамп одбија да призна пораз већ наводи, без конкретних доказа, да су избори намјештени.

Доналд Трамп, нешто раније: Избори нису готови!

Предсједнички кандидат Доналд Трамп одбио је да призна пораз на предсједничким изборима у Сједињеним Америчким Државама (САД) и најавио да ће његов правни тим поднијети тужбе у више држава у вези са њиховим изборним резултатима.

Трамп је рекао да је добио 71 милион легалних гласова и да је водио све док, након завршених избора, нијесу почели да стижу гласови поштом.

Адвокати из правног тима Трампа затражили су поновно и ручно бројање гласова у свим државама гдје се користи софтвер који је, на пример у Мичигену, наводно приписао Трампове гласове његовом демократском противкандидату Џоу Бајдену, преносе амерички медији.

"Постизборна парница је веома важна како би се заштитио интегритет изборног процеса, али и да би се заштитио Устав”, нагласио је Трамп.

Међу државама у којима се користи спорни софтвер су Аризона, Џорџија, Невада, Мичиген, Минесота и Пенсилванија.

Трамп је оптужио Бајдена да је "пожурио да се лажно представи као побједник".

"Ови избори нису завршени,", навео је Трамп у саопштењу након избора.Оставите одговор