Ово је Русија у Пољској

Димитриј Позарски је руски национални херој који је предводио Русе током Пољско-литванске инвазије почетком XVII вијека. Био је принц који је касније назван Спасиоцем Домовине и одликован од првог у низу царева из династије Романових. Његова слика нашла се на огромној застави "шеталици" на трибини крцатој руским навијачима, током дербија А групе европског фудбалског првенства […]

четвртак, 14 јуна, 2012 / 10:52

Димитриј Позарски је руски национални херој који је предводио Русе током Пољско-литванске инвазије почетком XVII вијека. Био је принц који је касније назван Спасиоцем Домовине и одликован од првог у низу царева из династије Романових.

Његова слика нашла се на огромној застави "шеталици" на трибини крцатој руским навијачима, током дербија А групе европског фудбалског првенства у Пољској и Украјини између Пољске и Русије.

Испод је писало: ОВО ЈЕ РУСИЈА, на енглеском

Ово је Пољска

Ово нису писали, али су песницама и осталим реквизитима показали домаћи навијачи у Варшави, пребивши неколико њих из руске братије са трибина прије поменуте утакмице дајући УЕФА ЕУРУ мало на уличној драматичности, за коју су многи знали да је неће недостајати чим су сазнали гдје се одржава првенство.

Руси су претходно покушали да мирно марширају кроз Варшаву, поводом Дана Русије, а пољски навијачи су познати у навијачком свијету као опаки, воле тучу, као и Руси – а воле и Пољску, често не воле Русију. Резултат је 186 приведених особа, од којих су 150 пољски држављани, 24 Руси, те по један држављанин Шпаније и Мађарске за које није саопштено на чијој су се страни тукли, aко уопште јесу. Број повријеђених у немирима у Варшави достигао је 45 и то је досад највећи инцидент на првенству, због којег је и Владимир Путин телефоном звао пољског колегу Доналда Таска.

А да неколико десетина хиљада Руса бар мало присједне руском фудбалском савезу, потрудила се УЕФА која им је изрекла казну од 120.000 евра због туче који су навијачи изазавали са редарима прије утакмице са Чешком, а током меча убацивали бакље на терен и "вјешали националистичке транспаренте".

Ово је Русија

За слику свог витеза Позарског за сада нису кажњени, али је ова кореографија узроковала дискусију на ту тему. Прије утакмице, група за миниторинг расизма "Фудбалом против расизма у Европи" упозорила је УЕФУ да је застава коју Руси намјеравају развити "десничарско-екстремистичка" и да вријеђа Пољаке. Какогод, дозвољено је да буде присутна на стадиону.

Ако неко из УЕФЕ ипак помисли да су Руси опет били неваљали, осим новчане казне репрезентација би се могла суочити са почетних шест бодова минуса у квалификацијама за наредно европско првенство.

Са форума допиру и вијести осуде, не само навијачима него и медијима. Људи покушавају да укажу да ситуација између Руса и Пољака није онакава какву на улици манифестују хулигани. Пољска полиција је чак саопштила да су неки Пољаци нашли новчаник једног Руса, у којем је било 6.000 евра и неколико кредитних картица. Све, до посљедње рубље су донијели.