Ове године из Поточара само снимак

У сједишту Владе Федерације Босне и Херцеговине у Сарајеву данас је одржан радни састанак руководства Организационог одбора за обиљежавање 11. јула 1995. године 25.

понедељак, 8 јуна, 2020 / 19:13

Договорено је да, узимајући у обзир тренутну епидемиолошку ситуацију у свијету, па и у Босни и Херцеговини, проузроковану пандемијом новог коронавируса, а на основу ранијих закључака Организационог одбора, комеморација у поводу обиљежавања 25 година од, како се наводи, геноцида над Бошњацима "СЗ УН-а" Сребреница буде одржана путем видео-линка. То подразумијева могућност страним државницима и званичницима да пошаљу поруку и обрате се јавности директно путем видео-линка или снимљеном видео поруком.

Све активности и садржаји, посебно Марш мира, Бициклистички маратон Бихаћ – Сребреница, Ултрамаратон Бихаћ – Сребреница, Мотомаратон и Ултрамаратон Вуковар – Сребреница, биће одржани у складу са епидемиолошким мјерама и упутама које у том тренутку буду издале надлежне институције.

Пододбор за Марш мира је задужен да обави и све неопходне припреме за активности које су обухваћене програмом овог пододбора (Марш мира Незук – Поточари, Марш мира Жепа – Поточари, Бициклистички маратон Бихаћ – Сребреница, Ултрамаратон Бихаћ – Сребреница, Мотомаратон и Ултрамаратон Вуковар – Сребреница), такође у складу са важећим епидемиолошким мјерама, а нарочито када је у питању број учесника.

У вјерском дијелу програма, одлучено је на данашњем састанку, да ће "бити клањана џеназа жртвама "геноцида"”.

О укопу идентификованих жртава Организациони одбор ће накнадно одлучити уз сарадњу са породицама идентификованих жртава и Пододбором за вјерска питања – наглашено је на састанку.

Пододбори за вјерска питања и организацију доласка породица жртава ће најкасније у наредних седам дана разговарати са породицама жртава и прикупити податке о томе да ли породице желе или не извршити укоп.

Организациони одбор донио је једногласну одлуку да "на овогодишњем обиљежавању "геноцида" у Сребреници, 11. јула 2020. године, неће бити организованог превоза аутобусима”.

Током данашњег састанка у неколико наврата је наглашено да је "од великог значаја овогодишње обиљежавање 25. годишњице "геноцида" над Бошњацима у Сребреници провести уз придржавање епидемиолошких мјера”.

Истакнуто је да 11. јула ове године из Сребренице "треба, као и претходних година, послати поруку достојанственог обиљежавања годишњице геноцида, јер то жртве геноцида и заслужују”.