Овако изгледа четвртаста рупа у свемиру

На Сунцу ове недеље постоји велика „четвртаста“ рупа судећи по фотографијама које је направила Насина „Солар Динамикс“ лабораторија. Тамна рупа на спољној атмосфери Сунца је феномен познат као „чеона рупа“. У питању је размак између магнетских поља кроз које излази соларни ветар. У рупи, која изгледа мрачно зато што постоји мање материјала који емитује ултра-љубичасто […]

уторак, 13 маја, 2014 / 19:03

На Сунцу ове недеље постоји велика „четвртаста“ рупа судећи по фотографијама које је направила Насина „Солар Динамикс“ лабораторија.

Тамна рупа на спољној атмосфери Сунца је феномен познат као „чеона рупа“. У питању је размак између магнетских поља кроз које излази соларни ветар.

У рупи, која изгледа мрачно зато што постоји мање материјала који емитује ултра-љубичасто свјетло, могуће је видјети свјетле оквире гдје врела плазма оцртава мале дјелиће соларном магнетног поља на површини.

Међутим, зашто је „четвртаста“?

За овај необичан облик не постоји одређени разлог, објашњава Мика Меккинон са сајта ио9.

“Рупе могу бити разних облика и величина. С обзиром на разноврсност облика и величина, ове “чеоне рупе” су попут свемирских облака које можемо да посматрамо и увиђамо скривене облике у апстрактним шемама”, додаје Мика.

Ове рупе могу утицати на Земљино магнетно поље уколико се налазе на правом мјесту, али НАСА тврди да је ова исувише јужно да би могла да утиче на нашу планету.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *