Ненад Стевандић

Oтворено писмо Валентину Инцку

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, упутио је отворено писмо високом представнику у БиХ, Валентину Инцку.

среда, август 24, 2016 / 20:48

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, упутио је отворено писмо високом представнику у БиХ, Валентину Инцку.

Уважени,

Већ више година откако обављате актуелну функцију немате непристрасан и избалансиран став према ентитетима и народима у Босни и Херцеговини. Објективна анализа ваших јавних наступа само у задњу годину дана јасно указује да се, на жалост, према Републици Српској односите изразито негативно без објективних разлога или повода.

Без жеље да Вас увриједим, а апелујући да сами урадите наведену анализу, морам Вам рећи да је у Републици Српској перцепција да се понашате као окупациони управник чије методе искључују разговоре и усаглашавање а форсирају дезавуисање, пријетње и уцјене према Републици Српској, односно Србима као констутутивном и једнкоправном народу у БиХ.

Нисте примјетили да у Републици Српској, према званичним извјештајима, има најмањи број инцидената са позиције изазивања националне и вјерске мржње и да је тај проценат испод европског. Такође, нисте ни једном обратили пажњу на исламске екстремистичке и сличне организације и њихове потезе и дјеловање које је углавном усмјерено против хришћанског и другог демократски и европски оријентисаног становништва. Ваше ћутање о тој највећој безбједоносној пријетњи миру и стабилности је више него упадљиво.

Повод овог писма је прогресија Вашег негативног става према Републици Српској оличена у хајки на право на референдум чија посљедица може бити и скорашње паљење православне цркве у Сарајеву, али и многи ранији инциденти, чији починиоци могу помислити да је сваки потез против српског народа оправдан јер кореспондира са хорском сатанизацијом у којој се, на жалост, Ваш глас добро распознаје.

Како год Ви разумјели моје обраћање, оно је засновано на добрим намјерама и објективној анализи ваших доступних изјава, али и на осјећају свих нас у Републици Српској да сте постали промотер ставова госп. Бакира Изетбеговића с циљем скрнављења и уништавања Републике Српске. То је, на жалост, потпуно супротно демократским и европским вриједностима а и одредбама Повеље Уједињених Нација и Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода, гдје је демократско изјашњавање угаони камен права сваког појединца и народа.

Историјско памћење српског народа на овим просторима препознаје сатанизацију и припрему ломаче јер смо то добро осјетили у претходна два свјетска рата, а због чега смо и створили Републику Српску као заштиту од намјера и тежњи за нашим уништењем које више нису ни прикривене.

Било би лијепо да покажете уважавање и поштовање Републике Српске, њених грађана и институција, што би био допринос мирном и стабилном животу у Босни и Херцеговини.

Уважавајући интересе свих народа и грађана у Републици Српској и Босни и Херцеговини, сматрам да наша борба за равноправност српског народа кориштењем уставом загарантованог права на референдум као основног демократског и цивилизацијског принципа никога добронамјерног не угрожава.

С поштовањем,

ПОТПРЕДСЈЕДНИК
НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

др Ненад Стевандић с.р.5 КОМЕНТАРА

 1. Нисам ово писмо никад видио, сад погледах наслов, мислим јуче Стевандић писао Инску?
  Што рекао Васић, међутоа, прошла година од овог историјског обраћања шефу смјене.

  Шта на ово рећи, коју „послуку порати?“

  Не бих коментарисао писмо, да се овдје није отворила прича око некадашњег могућег преласка Стевандића код нас.

  Почиње ме стварно забрињавати родољубље појединих политичких „првачића“, бојим се да не поломе ребра бусајући се у српска прса.

  До овог писма, на овакав начин, сигурно не би дошло, да је Стевандић некад прешао код нас, далеко је одговорна национална политика и стратешко дјеловање зелених, од „јавног писма“ за домаћу употребу, таман да је оно послано на праву адресу,а није.

  П.С.Није Стевандић био тема, него сам искористио прилику да пошаљем поруку, како да је политика озбиљан посао, те да је веома опасно по Републику Српску кад се политичка дјеца заиграју.

  Знате, лако је мудровати, али ако си вођа неке политичке партије, онда мораш да имаш државничке мудрости, па да око стратешких ствари не искачеш зарад политичких поена, макар идеја била добра.

  Оваква писма не шаље предсједник било које партије из Републике Српске, ако би се и слало, писмо би имало свакако другу форму и одржавало ултимативни протест свих релевантних политичких субјеката у Републици Српској, протест са одређеним условима везаним за будућу коректну сарадњу, све због непоштовања, односно грубог нарушавања Дејтонског споразума.

  Писмо шаље НСРС(у име НСРС њен предсједник) са потпуним консензусом српских политичких партија-странака и потписом свих посланика из Републике Српске.

  Адреса није високи представник, провлашћено лице које није спријечило нарушавање Дејтонског споразума, писмо се шаље гаранту Дејтонског споразума, значи, УН.

 2. Osoba sa principima – Nenad stevandic : da nije tuzno bilo bi smijesno.
  Da je pisao Mili Radisicu mogao bih i da razumijem ali ovako???

  S velikim iznenađenjem i nevjericom smo primili Vašu izjavu da su i „mladi krivi zato što odlaze iz Republike Srpske, umjesto da ponude rješenja“.

  Zato sta reci Hegelu osim idite Vi u Honduras, pardon Njemacku:
  Stevandiću, idite Vi u Njemačku

  Neformalno udruženje nezaposlenih doktora medicine uputilo je otvoreno pismo potpredsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću sa porukom: Idite Vi u Njemačku!

Оставите одговор