Отворено писмо 20 генерала о грађанском рату изазвало буру у Француској

Група од 20 пензионисаних војних генерала потписала је отворено писмо у којем позива армију да изврши војни пуч и збаци предсједника Емануела Макрона с власти

четвртак, 29 априла, 2021 / 23:50

Бивши француски генерали и војно особље су у писму упозорили предсједника Емануела Макрона да дјелује против надируће опасности мржње због социјалних тензија, вјерског екстремизма или се у будућности суочи са ситуацијом сличном грађанском рату.

Отворено писмо је иницијатива пензионисаног официра жандармерије Жан-Пјера Фабре-Бернадака која је објављена на његовом блогу Плес де Арме (Place D’Armes), интернетској заједници војног особља.

Потписало га је 20 пензионисаних генерала и више од 1.000 званичника различитог ранга у војсци, полицији и жандармерији који су тврдили да у тренутним околностима не могу остати "равнодушни” и "пасивни гледаоци”.

"Опасности се повећавају, насиље се повећава из дана у дан. Ко би прије десет година предвидио да ће једном професору бити одсјечена глава кад напусти факултет?”, пита се у писму, напомињући све веће социјалне проблеме, вјерски екстремизам и "мрске и фанатичне партизане”.

Писмо је први пут објављено 21. априла, на дан 60. годишњице неуспјелог државног удара. У писму се наводи да је исламизам у Француској резултирао покушајем стварања округа "тамо гдје се закони Републике не примјењују” и "претварања у територије подложне догмама супротно нашем уставу”.

Тврди се да владајућа сила користи полицију као опуномоћеника и жртвеног јарца у демонстрацијама попут Жутих прслука кроз које Французи изражавају очај.

Писмо подстиче владајућу расправу да се крене даље од "тиховања и мржње” и поступа, у супротном биће одговорних за грађански рат и неколико смртних случајева насталих у растућем хаосу.

Фабре-Бернадак чија најновија књига Проклета Француска – између медијског линча и свакодневног насиља, објављена прошлог мјесеца, такође говори о сличним наративима и преломима у француском друштву заснованим на идентитетима попут фашистичког, исламофобног и хомофобног.

У расправи на Суд радију раније прошле недеље, рекао је да се плаши тренутне ситуације која води ка експлозији.

"Нећу рећи ријеч грађански рат, али није далеко”, рекао је.

Међу потписницима писма налази се Кристијан Пикемал (80), генерал у пензији, бивши командир Легије странаца, једне од најпознатијих војних јединица у свијету. Он је изгубио почасти као генерал у пензији након што је био ухапшен због учешћа у антиисламским демонстрацијама 2016.

А међу 1.200 осталих потписника много је фигура од утицаја на које није лако ударити. Објављено је да генерал Пјер де Вилије подржава "пучисте почетнике", како су их називали у француској штампи.

Само недељу дана пре објављивања "генералског апела" у Валер Актуелу, у том листу се појавила колумна генераловог брата познатог политичара – Филипа де Вилијеа – са симптоматичним насловом: "Позивам на устанак!" Филип де Вилије познат је по оштрим критикама предсједника Макрона, којег сматра "незрелим младићем".

Многи Французи га на друштвеним мрежама подржавају ријечима: "Ако генерал Де Вилије не постане предсједник, наша отаџбина ће пропасти!". Његове присталице очекују да се кандидује на изборима 2022. године.

Писмо је подржала лидерка крајње деснице Марин Ле Пен у десничарском листу Валер актуел.

"Забринутост коју храбро изражавате не може остати у фази изражавања огорчења, колико год моћна била. У демократији је потребна потрага за политичким рjешењем које се мора материјализовати кроз пројекат смjењивања”, рекла је, позивајући пензионисано војно особље да се придружи њеној кампањи на предсjедничким изборима 2022. године.