Отворена изложба Моје Јадовно у Њујорку

Рано јутрос по времену у Републици Српској, уприличено је отварање изложбе Моје Јадовно у Њујорку, у епархијском дому саборне цркве Св. Саве на Менхетну. Изложба је уприличена уз присуство и благослов владике источноамеричког Митрофана, генералног конзула Републике Србије у Њујорку, госпође Мирјане Живковић, те директора Истраживачког института Јасеновац, Барија Литучија, те Душана Басташића, предсједника удружења […]

недеља, април 21, 2013 / 17:12

Рано јутрос по времену у Републици Српској, уприличено је отварање изложбе Моје Јадовно у Њујорку, у епархијском дому саборне цркве Св. Саве на Менхетну.

Изложба је уприличена уз присуство и благослов владике источноамеричког Митрофана, генералног конзула Републике Србије у Њујорку, госпође Мирјане Живковић, те директора Истраживачког института Јасеновац, Барија Литучија, те Душана Басташића, предсједника удружења Јадовно 1941.

Изложба је једна у серији изложбених поставки под насловом "Моје Јадовно", које су већ постављене у Бањој Луци, Београду и Новом Садум а у плану је њихова поставка и у Лондону и у Москви.

Као и за већину популације у српским земљама, за посјетиоце изложбе у Њујорку је тај чин представљао први сусрет са подацима везаним за систем усташких логора смрти Јадовно 1941.

Публика и јавно мнење у Њујорку се разликује утолико, што истој није потребно објашњавати мотиве због којих се све ово ради, те, ако ништа друго, ником ни не пада на памет да онемогућава, ограничава или забрањује ширење истине о овим догађајима из Другог свјетског рата, рекао је за Фронтал Душан Басташић.

Бари Литучи је у говори на отварању истакао да су истине о холокаусту у Југославији биле скриване од америчке јавности за вријеме владавине Клинтонове администрације, којој није одговарало да се знају стварни узроци рата на територији бивше Југославије.

– Требаће нам можда годину дана да сакупимо документацију и добијемо све потребне дозволе, али ми ћемо направити споменик Јадовну у Њујорку, обећао је директор Истраживачког института Јасеновац.

На скупу су још говорили генерални конзул Србије у Њујорку, госпођа Мирјана Живковић, затим протојереј саборне цркве Св. Саве у Њујорку, Ђокан Мајсторовић, те један од потомака жртава, професор математике Дени Новак.

Данас је планирана комеморација у Бруклинском спомен-парку за холокауст, гдје се налази једини споменик Јасеновцу ван територије бивше Југославије.Оставите одговор