Отворена изложба „Идентитет Словеније – дизајн за државу“

Изложба „Идентитет Словеније – дизајн за државу“ отворена је у сриједу у Музеју РС у Бањалуци, у организацији Амбасаде Републике Словеније у БиХ. Поставку је отворио Матија Бучар, представник словеначке амбасаде у Сарајеву. "Културна сарадња између Словеније и БиХ је врло добра. Има много заједничких пројеката у којима умјетници и културни радници сарађују и имају […]

петак, април 29, 2011 / 14:44

Изложба „Идентитет Словеније – дизајн за државу“ отворена је у сриједу у Музеју РС у Бањалуци, у организацији Амбасаде Републике Словеније у БиХ.

Поставку је отворио Матија Бучар, представник словеначке амбасаде у Сарајеву.
"Културна сарадња између Словеније и БиХ је врло добра. Има много заједничких пројеката у којима умјетници и културни радници сарађују и имају добре контакте да готово једном седмично у БиХ има неки културни догађај гдје се може видјети та сарадња", рекао је Матија Бучар.
На изложби су приказани словеначки новац, евро кованице, путне и личне исправе, поштанске марке у опусу дизајнерских рјешења за Словенију и њене институције.
Изложба је постављена поводом 20. годишњице државности Словеније, а аутор дјела је прослављени, али нажалост преминули умјетник Миљенко Лицул, добитник Прешернове награде и најбољи словеначки дизајнер, који је својим рјешењима успио да повеже визуелну културу са идентитетом народа и државе.
"Ради се о цјелокупном идентитету Словеније, којег желимо представити у различитим државама. Лицул је донио најбоља рјешења за све словеначке симболе и елементе", додао је Бучар.
Изложба је отворена до 6. маја, а онда се сели у Талин у Естонији, затим у Канберу у Аустралији, а послије тога ће бити представљена по цијелој западној Европи. Биће приказана и у Загребу, Београду и Скопљу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *