Отворена Дебијан конференција у Бањој Луци

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас у Бањој Луци међународну Дебијан конференцију, посвећену информационим технологијама, која је ове године окупила 500 стручњака из 80 земаља свијета. Додик је рекао да је ово једна од најзначајнијих конференција из области информационих технологија у свијету и да је Бањалука њеном организацијом постала важан центар информатичког свијета. […]

недеља, 24 јула, 2011 / 13:31

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас у Бањој Луци међународну Дебијан конференцију, посвећену информационим технологијама, која је ове године окупила 500 стручњака из 80 земаља свијета.

Додик је рекао да је ово једна од најзначајнијих конференција из области информационих технологија у свијету и да је Бањалука њеном организацијом постала важан центар информатичког свијета.

“Ова конференција ће нам дати подстрек да више размишљамо о оним стварима које ће нас приближити свјетским информатичким токовима и ја сам поносан што се она одржава у РС”, рекао је Додик приликом отварања.

Он је додао да је било потребно двије године да Српска и Бањалука добију организацију ове конференције, јер су аплицирале у конкуренцији са много већим европским центрима.

“Већина учесника су доктори информатичких наука, који ће током нардних дана представити и упоредити своје радове и овај догађај има далеко већи значај него што се може примијетити”, нагласио је предсједник РС.

Међународна Дебијан конференција одржава се сваке године на другом континенту, а у Европи ће поново да буде одржана за четири године.0 КОМЕНТАРА

 1. Софт от ваших друзей по теме: антивирус 2007 скачать бесплатно
  скачать windows vista rc2 с сайта компании microsoft
  скачать icq в формате sis для телефона
  , так же не пропустите новые обновления по софту. Мы всегда рады видить Вас на своем форуме.

 2. Ала надуваше причу око ове конференције. Толико је значајна да није поменута ни у једном битнијем интернационалном ИТ магазину-порталу.
  Влада ће више допринјети Дебиану и Линуксу ако престане куповати преплаћени и нестабилни Мајкрософт софтвер од Ланака и пређе на Опен Соурс софтвер. Помогли би Линукс и направили уштеде десетине милиона. А Ланако опет може да убије који милион на трансферу система, одржавању и обукама.

 3. Нема то везе ко је организатор, ово је добар потез Додика да подржи финансијски овакав скуп. Дебиан заједница није уопште мала проји неколико десетина милиона људи широм свијета. Ако му је циљ била промоција РС успио је за много мање паре него некаква свјетска првенства у рафтингу или пропали концерт Кравића и слично.

  Нажалост код нас још увијек све се политизује, кад сам помислио да не постоји поље у овом друштву које Додик није обесмислио, очито сам био у заблуди својим политиканством успјели су обесмислити и ову конференцију – видио сам Душанку Мајкић у првом реду да сједи све са својим плавим комплетићем и отвореним чланцим (кратке су јој хлаче па изгледа као да је туђе обукла), она ако зна упалити рачунар сматраћу је информатички писменом.

  Бојане ко финансира те „угледне часописе“? 😉 Не треба ти боља реклама од самог Дебиан ОС. Дефинитвно је једна од најбољих линукс дистроа…
  Будућност је дефинитвно у отвореном коду.

  За оне који не знају шта је линукс и фосс препоручујем да погледате филм

  http://video.google.com/videoplay?docid=7707585592627775409

 4. Није штос у томе да ли је Debian добра дистрибуција. Наравно да је добра. Постоје и друге које су, такође, добре. И наравно да треба подржавати open source. Штос је у томе што га наша Влада НЕ ПОДРЖАВА. Зар не?

  Питање је, такође, шта добијате за уложену лову? Реклама?
  Чини ми се да РС није добила ништа. Једину рекламу добило је неколико политичара, погледајте ко је шта о конференцији рекао.

  Знате ли колико лове је потребно да се то организује (реално), а колико су организатори добили? Сазнајте. Није као за рафтинг, али јесте доста. Можете ли ви добити Бански двор на 7 дана да организујете нешто?

  😉

 5. prkosimja, 28.07.2011. 00:03:13

  Није поента моје приче да ли је Дебиан добар или не, поента моје приче је да Додик и његови трабанти су успјели ОБЕСМИСЛИТИ и филозофију отвореног кода са политиканством, при том ако он и они сви заједно ЗНАЈУ упалити рачунар сматрајмо их информатички писменим!!!

  Шта је РС добила, ако гледаш материјало ништа, врло мало, али то је била јединствена прилика Додику да понуди пословну сарадњу људима који „знају знање“. Овдје у Бањој Луци немаш ни удружење линукс корисника (било је па су момци се расули), не кажем да немамо квалитетних људи који поприлично добро сналазе се са *никсима, али тај бројка није већа од 50 на читавом подручију града.

  Ово је јединствена прилика да се поље информационих технологија РС унаприједи, ту су људи и из Гугла, ХаПе, АјБиЕм. У информационим технологијама свака озбиљнија држава остварује прилично велику добит, и то је доста добро поље за рад. Нажалост код нас немаш довољно квалитетног кадра да научи и оспособи младе да усвоје нова знања информационих технологија.

  Влада РС и општине РС када би прешли на кориштење софтвера отвореног кода уштедили би по неколико десетина МИЛИОНА марака које се безвезе БАЦАЈУ, јер је ретардирани Рајчевић и „Рајчевићи“ научио да даунлодира у оном експлодеру а сека перса зна само куцати у офису 2010… Тих неколико десетина милиона марака могли би се искористити за неке друге ствари, а не да се трпају онима који се залажу за укидање СЛОБОДЕ, и чија је филозофија ВОАЈЕРСКОГ карактера!!!

 6. Шта је фалило Додику да понуди људима са конференције да у Бањој Луци отовре прву ДЕБИАН АКАДЕМИЈУ? Знате колико би набријаних клинаца било заинтересовано? Јако пуно. Ем што би то одјекнуло као БОМБА у информатичком свијету, ем што је добра ствар за државу… Међутим, не може превише је ограничена свијест код наших политичара и не виде они даље од свог ЏЕПА.x-(

 7. Проблем Фронтала је што свакаквим будалама даје право свакаквих коментара. Овај Буда назива некога ретардираним и редакција то допушта, није ни чудо што се фронтал.рс третира као највеће жутило.
  Будо ја тог момка лично знам, и присуствовао сам на неколико његових предавања о опен сорсу још тамо 2005., па тако знам и да је био девелопер у неколико важних опен сорс пројеката а приручнике о јуниксу је писао док ти ниси знао ни упалити рачунар. На крају крајева нисам ни чуо да је било ко из владе подржао ово сем њега??!
  Значи лупаш глупости каквих ниси ни свјестан. Не желим бити адвокат било коме, али ово пљување превршава сваку мјеру …

 8. jovan, 28.07.2011. 11:00:55

  Тај ког сам ја назвао ретардираним, заправо погријешио сам то је једна љига људска, нечовјек који се кити туђим перијем а људи попут тебе пуше ту његову причу!

  Прије него што напишеш нешто информиши се, додуше можда си ти ОН па те засврбило. Ако јеси, исписаћу јавно како си крао паре од пројеката, а ништа ниси радио! Немој ме за језик вући.

 9. То је исти онај љигавац што су му ћаћа и матер завршили Правни факултет, преко странке и ћаће и матере сјео на мјесто директора Агенције за информатичко друштво РС, још један лешинар у низу лешинара на овој СТРВИНИ од ентитета!!!

  Мисли ЈОВАНЕ мало својом главом, МИСЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Немој бити још један МАГАРАЦ у земљи!!!!!!!!!!!!!

 10. Будо брате као да си мало острашћен 🙂 Прво, ја сам Јован Радоњић, по струци сам економиста али се као нешто разумијем и у компјутере па знам о чему говорим… значи, да ти отклоним ту дилему 🙂
  Друго, као што сам рекао, знам човјека лично и знам колико је његово знање, опет кажем, нисам му адвокат али овакве глупости нису твоја кривица него кривица редакције која ти даје за право да пишеш свашта а да не одговараш. Мени је јасно да је овај о којем разговарамо глинени голуб и да је мета многих анонимуса на нету, али знање му се не може порећи, и то знам. И још нешто, поред свих оних силних „сека перси“, то си добро рекао, овај тип стварно ради нешто, то су ми рекли људи који су запослени код њега.
  Хехехе, мора да ти је мазнуо требу или нешто чим би га убио 🙂

 11. Ован Радоњић,

  Види се да немаш везе са мозгом шта је софтвер отвореног кода нити шта је СЛОБОДА ГОВОРА! Овакве небулозе што ти пишеш може да пише само неки дорадник Рајчевића (пертле ти вире из његовог дупета). Рајчевић је кљусина најобичнија, лешинар који туђи рад потписује под свој, а то је ружно и тужно!!!

 12. Агенција на чијем је челу Рајчевић, уопште се није потрудила да промовише софтвер отвореног кода, напротив дали су амин на уговор са Мајкрософтовм вриједан 30милиона марака!Рајчевић колико се сјећам је ПРЕВОДИО јуникс инструкције (ваљда је имао вишак времена док је студирао паралелено Право и неки факултет у Грчкој или тако негдје) са енглеског.Вундеркид нема шта! У задње вријеме примјећујем да се та Агенција залаже за контролу интернета у РС, а видим да си и ти Јоване на тим таласним дужинама, а то значи да си у супротности са читавом филозофијом отвореног кода!!!

 13. Додик нас је толико пута излеватио, да није чудо да му нико не вјерује било шта да се организује. Али ко нам је крив кад га нисмо промијенили на изборима. Не може се од конференције зарадити, али промоција би могла бити ок, да се за ово заиста чуло негдје, макар у регионалним медијима. Затим, она би била оправдана, кад би Миле или влада донијели закључак да се прелази на отворени код, свим рачунарима по општинама, јавним предузећима и у становама уградимо линукс и ето милиона које плаћамо мајкрософту. Русија је тако одредила, само они пишу сами свој код, јер занју, али није мане ни неком од постојећих линукса

 14. Јоване,
  за разлику од тебе „који се као нешто разумијеш и у компјутере“ ја правим паре од мог знања из ИТ-а и конкретно производим апликације за Џумла опен соурс пројекат. Значи имам мало више компетентности и кредибилитета од тебе да говорим о резултатима „Агенције за информационо друштво“. Ако већ кажеш да дотични „тип стварно ради нешто“, онда нам молим те наведи резултате тог рада и упореди резулате са његовом платом и платама запослених у тој Агенцији. Навешћу примјер документа „ПРЕПОРУКЕ ЗА ИЗРАДУ И ОДРЖАВАЊЕ ВЕБ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ИНСТИТУЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ који је скраћена КОПИ ПЕЈСТ верзија документа „СМЕРНИЦЕ ЗА ИЗРАДУ WEB ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОРГАНА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ“ који је издао србијански Републички завод за информатику и интернет. Документе можете наћи овдје па их упоредите:

  http://www.rzii.gov.rs/FileSystem/SiteDocuments/aktuelnosti/smernice/S%20M%20E%20R%20N%20I%20C%20E.pdf

  http://www.aidrs.org/media/novost/Preporuka_za_izradu_i_odrzavanje_veb_prezentacija_institucija_Republike_Srpske_finalna_verzija

  Алал му вјера ако му је то знање о ком ти причаш, „ресавска школа“.
  Зашто та Агенција не реагује на проблем портала Владе који се учитава 50-70 секунди? Зашто та Агенција не реагује на проблеме Владиних службеника који се „морају отелити“ да би ажурирали неки садржај на том порталу? Зашто та Агенција не реагује на једнострано и босанско-ултранационалистичко господарење .ба ТЛД-ом од стране тзв. Универзитетског теле-информатичког центра из Сарајева? Зашто та Агенција не реагује на чињеницу да је немогуће на „нет“-у пронаћи информацију како се може регистровати рс.ба? Шта та Агенција у опште ради, преписује документе других служби из других земаља? Вјероватно им је потребно огромно знање за то!?

  Као што сам већ написао ова прича о Дебиан конференцији је пренадувана да би могла бити исполитизована и искоришћена као политички маркетинг. Конференција није била ни у једним важнијим ИТ медијима, финансираним или не од стране великих компанија. А наши медији бучу око тога да би испало као СНСД и његова Глава воде рачуна о науци и техонолигији. Као што рекох, нека имплементирају Линукс у свим нивоима власти и то ће бити најбоља подршка Дебиану и Линуксу, али прије свега то ће бити огромне уштеде. „Сека перса“ може лако научити да користи ОпенОфис као што је научила да пређе са Офиса 2003 на Офис 2007. Свима је јасно зашто се то не уради. Зашто се Влада ослања на Ланако кад има својих информатичара пуне канцеларије. Инжењери из Ланака нису ништа способнији нити шта имају више знања, нонстоп сједе у Мечболу и у Варадеру. Неко је поменуо уговор са Мајкрософтом, тај уговор је ишао преко Ланака и чиме би онда газда Ланака плаћао свог поршеа кад би Влада прешла на Линукс!?

 15. Бојан Нишевић, 28.07.2011. 14:23:12

  Потпуно се слажем са твојим ставовима!

  Пази што се тиче политизације, моја опаска се односи на људе који су дошли да чују трактат како се ‘РС изборила са свјетским центрима моћи’. Драго је мени што је Бањалука домаћин овакве конференције, али није ми драго кад видим на који начин се то промовише (тотално погрешан!). И умјесто да искористимо присуство тих људи да нам помгну са својим ЗНАЊЕМ да Влада РС крене путем влада Русије, Њемачке, Британије и да та пролкета Агенција за информатичко друштво направи ИСКОРАК и крене путем отвореног кода, а не, њихова филозофија је „уста моја хвалите ме“ ништа конкренто!

  За ово све што си написао СКИДАМ ТИ КАПУ.

 16. Впервые на просторах ру интернета появилась замечательная возможность
  скачать драйвер для intel
  epson c43ux драйверы скачать
  motorolla c380 драйвер скачать
  не упустите момента, воспользуйтесь предоставленной возможностью.

 17. Впервые на просторах ру интернета появилась замечательная возможность
  vdm драйвер можно скачать здесь
  скачать драйвера geforce go 6150
  скачать драйвер для флеш накопителей
  не упустите момента, воспользуйтесь предоставленной возможностью.

 18. Впервые на просторах ру интернета появилась замечательная возможность
  radeon x700 pro драйвера скачать
  скачать драйвера джойстик
  скачать драйвера для samsung scx 4720f
  не упустите момента, воспользуйтесь предоставленной возможностью.

 19. „Као што рекох, нека имплементирају Линукс у свим нивоима власти и то ће бити најбоља подршка Дебиану и Линуксу, али прије свега то ће бити огромне уштеде. „Сека перса“ може лако научити да користи ОпенОфис као што је научила да пређе са Офиса 2003 на Офис 2007″

  I da implementiraju Linux „pravila igre“ se neće promijeniti a pare će uzimati isti oni koji ih sada uzimaju, dakle firma čiji inžinjeri sjede po kafanama u komšiluku :). Jednostavno, takvo je vrijeme došlo i traje.

  “Зашто се Влада ослања на Ланако кад има својих информатичара пуне канцеларије. Инжењери из Ланака нису ништа способнији нити шта имају више знања, нонстоп сједе у Мечболу и у Варадеру.

  Manje ili više, vlade i vladine institucije, banke i sl. se oslanjaju na rješenja “izvan kuće” a IT osoblje zaposleno unutra služi kao interna podrška neprekidnosti poslovnog procesa. E, sad što ih tamo sjedi 15 umjesto dovoljnih 5 to je opet “problem” sa kojim trenutno kod nas susreću mnoge ustanove koje hrani budžet RS.

  „Неко је поменуо уговор са Мајкрософтом, тај уговор је ишао преко Ланака и чиме би онда газда Ланака плаћао свог поршеа кад би Влада прешла на Линукс!?”

  Nemoj mnogo da brineš … pa plaćao bi ga od “distribucije” Linuxa :), jednostavno je, vjeruj mi.

  “Зашто та Агенција не реагује на проблем портала Владе који се учитава 50-70 секунди? Зашто та Агенција не реагује на проблеме Владиних службеника који се „морају отелити“ да би ажурирали неки садржај на том порталу?”

  Vjerovatno shvataš da direktor “agencije” sjedi i sluša a ne talasa, pa je i dobro plaćen, kao i masa drugih direktorčića, sindikalnih vođa i slično, a kako se iza scene vrte velike pare teško je reći da nešto, što je mnogo plaćeno, ne radi kako treba, iako ne radi. Problem je tu što neko ko bi to možda napravio bolje nema šansu niti da proba, ali sve je to daleko od tehnologije i znanja I mnogo bliže problemima kojima se trebaju baviti neke druge državne oragnizacije.

 20. Доброго день, недавно искала сайт, где смогу в свободном доступе скачивать софт и наткнулась вот на такой портал, так что делюсь с вами ссылками
  обновление usb драйверов
  скачать последний драйвер на
  скачать драйвера lg studioworks 520si

 21. Добрый день уважаемые пользователи, создал данный раздел специально для тех кто ищет:
  бесплатно скачать программу excel 2007
  скачать бесплатно программу usb-irda
  скачать программу перевод текстов

  рекомендую, никогда не видел более удобных форумов для загрузки программ любой напрвленности. Удачи вам.

 22. DesktopBSD
  picОфициальный сайт: http://desktopbsd.net/
  Почитать на русском: http://ru.wikipedia.org/wiki/DesktopBSD
  Последняя стабильная версия: 1.7
  DesktopBSD — дистрибутив FreeBSD, ориентированный, как и PC-BSD на использование в качестве операционной системы для рабочих станций (desktop’ов). Основан на последней стабильной версии FreeBSD, дополненном такими пакетами, как KDE с набором приложений. Содержит графический (Qt) инсталлятор на базе BSD Installer.

Оставите одговор